Maduro åpner for nye Venezuela-samtaler initiert av Norge

Venezuelanere feirer uavhengighetsdagen i Caracas. Tilhengere holder opp en plakat av tidligere president Hugo Chávez. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB
Venezuelanere feirer uavhengighetsdagen i Caracas. Tilhengere holder opp en plakat av tidligere president Hugo Chávez. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Nicolás Maduro sier at eventuelle Venezuela-samtaler som Norge har fremmet, finner sted i Mexico. Men de deltar bare hvis flere krav blir innfridd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge har fremmet en internasjonal dialog basert i Mexico, og vel, vi er enige om det, sa Maduro i midten av juli da han møtte parlamentarikere i presidentpalasset Miraflores i Caracas, ifølge AFP.

Forhandlingene mellom Maduro-regjeringen og opposisjonen, som også Norge var med på som megler, brøt sammen i 2019.

– Det vi ikke er enige om, er at noen av dem som ønsker å delta i dialogen, forbereder statskupp, finansiering av kriminelle, terroristangrep og planlegger politiske attentater, sa Maduro.

Maduros gjenvalg i 2018 har ikke blitt anerkjent av den hjemlige opposisjonen. Mange land gjør det heller ikke, nå rundt 60. USA har trappet opp sanksjonene mot Venezuela, noe som sendte landet dypere inn i den politiske, økonomien og humanitære krisen det allerede befant seg i.

Var på besøk i februar

I juni var en norsk delegasjon på besøk i Caracas for å få en oppdatering på den politiske og humanitære situasjonen i landet, ifølge AP. Også i februar var en norsk delegasjon i Caracas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge har regelmessig kontakt med politiske og sivile aktører i Venezuela, blant annet gjennom besøk til landet, sier pressetalsperson Guri Solberg i Utenriksdepartementet til NTB.

Utenriksdepartementet vil ikke svare på når eventuelle forhandlinger starter opp eller hva Norges rolle konkret skal være.

– Vi har gjort det klart at vi er rede til å legge til rette for nye forhandlinger hvis vi blir bedt om det, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan starte i august

Reuters får opplyst av fem anonyme kilder at den nye runden med forhandlinger skal starte i august. De skriver at de får opplyst av en kilde at en norsk delegasjon var i Caracas også i begynnelsen av juli.

Nyhetsbyrået har ikke lyktes i å komme i kontakt med utenriksdepartementene i Mexico eller Venezuela.

Samtalene på Barbados i 2019 falt sammen etter at regjeringen trakk seg da USAs president Donald Trump skjerpet sanksjonene mot Venezuela.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den neste forhandlingsrunden skal delegasjonene fra både regjeringen og opposisjonen være større enn sist, ifølge Reuters.

Stiller tre krav

Maduro sa i Miraflores at de har kunngjort tre betingelser for å delta på samtalene i Mexico.

– For det første må USA og EU må lette på alle sanksjonene. For det andre må alle de politiske sektorene godta gyldigheten til de statlige styresmaktene, grunnloven og myndighetene. Og for det tredje må alle sektorer avstå fra kontakt med kriminelle, samt skrinlegge planer om statskupp, attentat og andre voldelige løsninger, sa han.

Etter flere år med en knallhard linje mot Maduro-regjeringen, åpnet USA, EU og Canada i juli for at sanksjonene mot Venezuela, som har rammet befolkningen hardt, kan bli løftet på. Landene ønsker flere demokratiske reformer, og de tilbyr å lette på sanksjonene i bytte mot dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mai sa Maduro at han var klar for samtaler med opposisjonslederen Juan Guaidó, som har hevdet han er landets rettsmessige president. Guaidó har blitt anerkjent av USA og en rekke andre land. Norge er imidlertid ikke blant dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenighet

Den spanske avisen El Pais skrev tidligere i juli at det var nye bevegelser mellom partene. Ifølge avisen dro en EU-delegasjon til Caracas for å finne ut om det var verdt å sende en internasjonal delegasjon dit for regionalvalgene i november.

Det var EUs utenrikssjef, spanske Josep Borrell, som foreslo retningsendringen overfor USAs utenriksminister Antony Blinken da de møttes i Brussel, ifølge El Pais.

Washington og Brussel har ikke vært samstemte i synet på situasjonen i Venezuela. I et intervju med Reuters i februar sa USAs president Joe Biden at arbeidet med å få på plass en regjeringsendring i Venezuela ikke er en prioritert oppgave. Det var heller ikke hast med å få lettet på sanksjonene, ifølge Biden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pågrep opposisjonspolitiker

Dagen etter at Maduro informerte om samtalene i Mexico, ble den framtredende opposisjonspolitikeren Freddy Guevara arrestert i Venezuela.

Guevara ble pågrepet av etterretningstjenesten SEBIN etter at myndighetene utstedte en arrestordre på ham for å ha «bånd til ekstremistiske og paramilitære grupper assosiert med den colombianske regjeringen,» ifølge justisminister Tarek William Saab.

Ministeren la til at Guevara blir tiltalt for terrorisme, angrep på grunnloven og for å ha konspirert med tanke på forræderi. Det er ikke klart hvor Guevara blir holdt.

Det har vært mye spekulasjoner rundt at pågripelsen sammenfalt med at nye samtaler nærmer seg. Den venezuelanske statsviteren Víctor Mijares sier til DW at det kan henge sammen med de kommende samtalene.

– Det har blitt en vanlig praksis blant chavistaene å presse opposisjonen, til og med fengsle ledere, for å bedre forhandlingskortene.

Opposisjonspolitiker og Guaidós partikollega Armando Armas mener regjeringen bruker Guevara som gissel i forkant av de nye samtalene.