Legemiddelselskaper i USA går med på å betale milliarder for opioid-krisen

Opioider er smertestillende midler som er sterkt vanedannende. Tre legemiddelselskaper må nå betale 1,18 milliarder dollar for å ha bidratt til opioidkrisen i USA, som har ført til flere overdosedødsfall enn trafikkulykker i landet. Arkivfoto: Mark Lennihan / AP / NTB
Opioider er smertestillende midler som er sterkt vanedannende. Tre legemiddelselskaper må nå betale 1,18 milliarder dollar for å ha bidratt til opioidkrisen i USA, som har ført til flere overdosedødsfall enn trafikkulykker i landet. Arkivfoto: Mark Lennihan / AP / NTB Foto: Mark Lennihan / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av de største legemiddelleverandørene i USA har gått med på å betale delstaten New York 1,18 milliarder dollar som følge av opioidkrisen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forliket som ble kunngjort tirsdag, gjør at de tre legemiddelleverandørene McKesson, Cardinal Health og AmerisourceBergen får trekke seg fra en pågående rettssak i delstaten – mot at de betaler en sum på 1,18 milliarder dollar, som tilsvarer 10,6 milliarder kroner.

Tidligere har også legemiddelselskapet Johnson & Johnson inngått et forlik med delstaten og sluppet rettssak.

Lokale myndigheter opplyser at et større søksmål mot alle de fire nevnte selskapene er i ferd med å ende med et forlik verdt hele 26 milliarder dollar. Avtalen innebærer angivelig at Johnson & Johnson skal slutte å produsere opioider i ti år.

Aggressiv markedsføring av sterkt vanedannede smertestillende har av mange blitt sett på som utløsende for opioidkrisen i USA, som har ført til flere overdosedødsfall enn trafikkulykker i landet.