Rekordhøye utslipp av klimagasser etter gjenåpning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjenåpningen etter pandemien vil medføre rekordhøye utslipp av klimagasser, som igjen forsterker den globale oppvarmingen, advarer IEA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I starten av pandemien i 2020 oppfordret Det internasjonale energibyrået (IEA) verdens regjeringer til å sikre at de i sine gjenoppbyggingsplaner investerte i fornybar energi.

– Vi vurderer det nå slik at full iverksettelse av gjenopprettingsplanene, slik de når foreligger, vil føre til at CO2-utslippene når rekordhøyder i 2023. Og etter det vil de fortsette å øke, heter det i en rapport fra IEA-hovedkvarteret i Paris.

IEA sier at planene om investeringer i ren energi hos de forskjellige regjeringer i verden samlet sett er på 380 milliarder dollar. Det utgjør kun 2 prosent av beløpet i gjenopprettingspakkene, skriver Reuters.

Ifølge byrået utgjør dettet tallet en tredel av det beløpet som anslås å være nødvendig for å sette verden på rett kurs mot målet om klimanøytralitet ved midten av dette århundret.

– Landene må i så fall investere langt mer i ren energi etter gjenopprettingsperioden hvis målet skal nås i 2050. Det blir svært vanskelig, men det er mulig å oppnå, hvis vi handler nå, sier IEA.