Ben & Jerry's stanser iskremsalget i israelskokkuperte områder

Selv om salget stanser i bosetningene, sier selskapet at de vil fortsette å selge iskremen i Israel gjennom en ny ordning. Det kan bli vanskelig, ettersom store israelske supermarkedkjeder som distribuerer Ben & Jerry's produkter, alle opererer i bosetningene. Her er isfabrikken i Waterbury, Vermont. Arkivfoto: AP / NTB
Selv om salget stanser i bosetningene, sier selskapet at de vil fortsette å selge iskremen i Israel gjennom en ny ordning. Det kan bli vanskelig, ettersom store israelske supermarkedkjeder som distribuerer Ben & Jerry's produkter, alle opererer i bosetningene. Her er isfabrikken i Waterbury, Vermont. Arkivfoto: AP / NTB Foto: Toby Talbot / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ben & Jerry's stanser salget av iskrem på den israelskokkuperte Vestbredden og i Øst-Jerusalem, opplyser iskremkjempen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ben & Jerry's, som har hovedkontor i USA, forklarer at salget i okkuperte palestinske områder ikke er i tråd med selskapets verdier.

– Vi hører og anerkjenner også bekymringene som våre tilhengere og trofaste partnere, deler med oss, heter det i en uttalelse mandag.

Israels statsminister Naftali Bennett, en tidligere leder i bosetningsbevegelsen på Vestbredden, kaller beslutningen for umoralsk.

Ben & Jerry's kunngjøring er blant de sterkeste og mest høyprofilerte irettesettelsene av Israels bosetningspolitikk fra et kjent selskap, skriver nyhetsbyrået AP.

En lang rekke FN-resolusjoner slår fast at bosetningene er ulovlige, blant annet Sikkerhetsrådets resolusjon fra 23. desember 2016.

Israels utenriksdepartement mener Ben & Jerry's med beslutningen har «overgitt seg til det pågående og aggressive presset fra ekstreme antiisraelske grupper» og anklager selskapet for å lefle med «økonomisk terrorisme».

Iskremprodusenten Ben & Jerry's så dagens lys i Vermont i 1978 og ble kjøpt opp av det britiske storkonsernet Unilever i 2000.