Opec er enige om å øke oljeproduksjonen fra august

Oljekartellet Opec og flere andre oljeproduserende land er enige om å øke oljeproduksjonen fra august. Foto: Matthew Brown / AP / NTB
Oljekartellet Opec og flere andre oljeproduserende land er enige om å øke oljeproduksjonen fra august. Foto: Matthew Brown / AP / NTB

Oljekartellet Opec og flere andre oljeproduserende land er enige om å øke oljeproduksjonen fra august.

De 23 landene i gruppen Opec+ skal øke oljeproduksjonen med 400.000 fat per dag hver måned fra august, ifølge en uttalelse.

De forente arabiske emiraters energiminister Suhail al-Mazrouei sier etter det digitale møtet at det var full enighet mellom partene. Forhandlingene om å gradvis fjerne produksjonskutt som ble innført under pandemien, sto imidlertid tidligere i juli i stampe.

Oljeprisen falt kraftig i de innledende fasene av coronapandemien, men utviklingen har snudd den siste tiden.

Etterspørselen etter olje steg kraftig i juni, og et økende antall vaksinerte sørger for at den økonomiske aktiviteten opprettholdes. Det internasjonale energibyrået IEA anslår at etterspørselen økte med 3,2 millioner fat per dag forrige måned. Det tilsvarer mer enn en tredel av fallet i etterspørselen i hele 2020.

Enigheten betyr at en uenighet mellom Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, som tidligere i juli hindret en avtale, er løst, i alle fall inntil videre. Emiratene ønsket en større kvote for egen produksjon.

Landene er blitt enige om å vurdere produksjonen på nytt i desember.

Konsekvensene av den økte produksjonen for forbrukerne er vanskelige å forutse, men mye tyder på at sjansen for en dempet prisvekst har økt.

Personvernpolicy