Unntakstilstand erklært sør i Bayern etter kraftig regnvær

Elven Berchtesgadener Ache renner flomstor gjennom byen Berchtesgaden sør i Tyskland. Det er erklært unntakstilstand i området på grunn av det ekstremt regnværet og flom. Foto: Kilian Pfeiffer / DPA via AP / NTB
Elven Berchtesgadener Ache renner flomstor gjennom byen Berchtesgaden sør i Tyskland. Det er erklært unntakstilstand i området på grunn av det ekstremt regnværet og flom. Foto: Kilian Pfeiffer / DPA via AP / NTB Foto: NTB

Det er erklært unntakstilstand i distriktet Berchtesgadener Land sør i den tyske delstaten Bayern på grunn av kraftig regnvær og flom.

Flere jordras er utløst, og kapasiteten til brannmannskapene i området er sprengt, sier en talsmann for operasjonssentralen i Traunstein lørdag kveld.

Byene Berchtesgaden og Bischofswiesen, som ligger sørøst i Bayern nær grensen til Østerrike, er spesielt hardt rammet. Det kommer vann både fra fjellene og fra den flomstore elven Ache.

En person har mistet livet i distriktet, opplyser en talsperson til nyhetsbyrået AFP.

Noen hus har allerede blitt evakuert. Innbyggerne er bedt om å evakuere og holde seg unne gatene, siden det er mye vann som strømmer gjennom dem.

– Nødanropene kommer hele tiden. Situasjonen er uoversiktlig og det regner kraftig, sier en talsperson for politiet i Rosenheim, som ligger om lag 100 kilometer vest for de to byene.

Unntakstilstanden i distriktet vil tillate det tyske forsvaret å bistå i redningsarbeidet og yte nødhjelp.

Østerrike også rammet

På andre siden av grensen fører også det kraftige regnet til flom, og nødetatene i regionene Salzburg og Tyrol jobber på spreng.

Deler av sentrum i den historiske byen Hallein i Østerrike er oversvømmet og bekker har blitt til kraftige strømmer, opplyser politiet.

– Situasjonen er veldig spent og delvis dramatisk, sier en talsperson for politiet.

Videoer viser biler som blir skylt bort av vannmassene. Folk er fra før bedt om å være forsiktige og ikke gå ned i kjellerne sine, men det er så langt ikke meldt om skadde i dette området.

Situasjonen er også spent i andre deler av de østerrikske alpene. Rundt Kitzbühel i Tyrol har brannmannskapene pumpet vann ut av mange kjellere.

100 liter per kvadratmeter

I delstaten Sachsen i det østlige Tyskland ble det målt over 100 liter nedbør per kvadratmeter lørdag, noe som forårsaket flom også her.

Oversvømmelsene har blant annet rammet det populære turist- og naturområde Sächsische Schweiz, som er en nasjonalpark nær byen Dresden.

Lokale beredskapsmyndigheter opplyser lørdag kveld at flere byer ikke er tilgjengelige og at vannstanden i flere elver har «steget ekstremt» og at det er ventet «voldsomme oversvømmelser».

Hardt rammet i vest

De siste dagene har den vestlige delen av Tyskland, Belgia, Nederland og Luxembourg vært rammet av kraftig flom som har ødelagt hus, kjøretøy og infrastruktur.

Per søndag morgen er 144 bekreftet omkommet i Tyskland, og Angela Merkel besøker søndag det hardest rammede området. Hun kaller flommene en tragedie og har lovet støtte fra føderale myndigheter.

I delstaten Rheinland-Pfalz var dødstallet lørdag kveld nådd 98, mens det i Nordrhein-Westfalen var bekreftet 43 dødsfall. I Ahrweiler-distriktet i Rheinland-Pfalz, der de fleste dødsfallene i Tyskland har funnet sted, er det også registrert 670 skadde.

Lørdag hadde vannmassene trukket seg noe tilbake i de hardest rammede områdene, men det ventes at flere omkomne vil bli funnet. Mange personer er fortsatt savnet etter at ekstreme nedbørsmengder utløste flommen torsdag

Personvernpolicy