Over 150 flomofre i Mellom-Europa

Dødstallet etter flommene som har rammet Tyskland, har steget til 133, opplyser myndighetene. I Europa er over 150 bekreftet døde til sammen så langt.

I Ahrweiler-distriktet i delstaten Rheinland-Pfalz i Tyskland har tallet på døde steget til 90. Politiet sier lørdag morgen at de frykter at dødstallet vil stige ytterligere. Samtidig har politiet fått meldinger om over 600 skadde i distriktet.

Vestlige deler av Tyskland er hardest rammet av flommene, som også har rammet Belgia, Luxembourg og Nederland.

43 personer ble bekreftet døde i den tyske delstaten Nordrhein-Westfalen. Ifølge Belgias krisemyndigheter har minst 24 mistet livet over grensen til Belgia.

– Dessverre må vi ta innover oss at tallet vil stige igjen i dagene og timene som kommer, heter det i en uttalelse fra myndighetene.

Lørdag har vannmassene trukket seg noe tilbake i de hardest rammede områdene, men det ventes at flere omkomne vil bli funnet. Mange personer er fortsatt savnet to dager etter at ekstremregn førte til flom.

Enorm opprydding

Lørdag sendes soldater og brannmenn inn til de flomherjede områdene for å hjelpe til med oppryddingsarbeidet. I Ahrweiler-distriktet har broer blitt ødelagt, og veier er stengt. I Nordrhein-Westfalen er det satt ut 19.000 redningsarbeidere.

– Oppgaven er enorm, sier ordføreren i Solingen, en by i Ruhr-området.

I de hardest rammede områdene i Rheinland-Pfalz og Nordrhein-Westfalen vendte folk gradvis tilbake til hjemmene sine, der de ble møtt av nedslående syn.

– De siste 48 timene har vært et mareritt. Vi har gått i sirkler og får ikke gjort noe, sier bakeren Cornelia Schlösser i landsbyen Schuld, som mistet arbeidsplassen sin til flommen.

Skal på besøk

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier tok lørdag turen til delstaten Nordrhein-Westfalen, der det har pågått omfattende redningsarbeid og mange har fått hjemmene sine ødelagt. Han takket alle som er involvert i redningsarbeidet.

Under sitt besøk i Erftstadt viste han til at alle som har slitt seg ut for å hjelpe, og uttrykte takknemlighet.

Statsminister Angela Merkel har foreløpig ikke dratt for å besøke noen av de rammede områdene, men en talsperson sier at et besøk snart er til vurdering.

Mange personer er fortsatt savnet, men det er vanskelig å komme i kontakt med folk som følge av mobilnettet flere steder har blitt ødelagt.

– Vi må anta at vi kommer til å finne flere ofre, sier ordfører Carolin Weitzel i Erftstadt.

Distrikt evakuert

En dam langs elven Rur vest i delstaten Nordrhein-Westfalen brøt sammen på grunn av flomvannet fredag kveld, noe som førte til at rundt 700 personer ble evakuert.

I løpet av natten har vannivåene vært stabile, men situasjonen blir i en uttalelse fra kommunen Ophoven lørdag morgen, beskrevet som spent.

Det er foreløpig ikke kjent hva som gjorde at demningen brast.

Personvernpolicy