Tidligere president George W. Bush kritiserer Natos tilbaketrekking fra Afghanistan

Tidligere president George W. Bush sier at tilbaketrekkingen fra Afghanistan er et stort feilgrep. Han roser Angela Merkel for hennes innsats som statsminister i vanskelige tider. Bildet er fra et G8-møte i St. Petersburg i 2008. Foto: AP / NTB
Tidligere president George W. Bush sier at tilbaketrekkingen fra Afghanistan er et stort feilgrep. Han roser Angela Merkel for hennes innsats som statsminister i vanskelige tider. Bildet er fra et G8-møte i St. Petersburg i 2008. Foto: AP / NTB

Tidligere president George W. Bush er kritisk til at USA og Nato trekker seg ut av Afghanistan. Han sier de sivile blir etterlatt som slaktofre for Taliban.

I et intervju med den tyske kringkasteren Deutsche Welle sier Bush at afghanske kvinner og jenter vil bli påført store lidelser.

– Dette er et feilgrep. De blir etterlatt for å bli slaktet av disse svært brutale menneskene. Dette berører meg sterkt, sier Bush.

Det var den tidligere republikanske presidenten som sendte styrker til Afghanistan høsten 2011 etter angrepet 11. september mot skyskraperne i New York og forsvarsdepartementet.

Bush la til at han tror statsminister Angela Merkel har det akkurat som han etter beslutningen om tilbaketrekking. Han roste Merkel og sa at hun hadde brakt «klasse og verdighet» til en meget utsatt stilling og at hun hadde tatt noen svært vanskelige avgjørelser.

USA og Nato begynte tidlig i mai tilbaketrekkingen av styrker etter 20 års nærvær. USA skal være ute med alle sine soldater innen 31. august. De fleste av de gjenværende 2.500 amerikanske soldatene og de 7.500 Nato-soldatene har allerede forlatt landet.

Det blir nå i hovedsak opp til den afghanske regjeringshæren å demme opp for Taliban, som stadig erobrer flere distrikter rundt om i landet, særlig i fjellområdene mot Pakistan.