Forskere skeptiske til Russlands klimagrønne skoger

Russiske skoger står for en femtedel av verdens skoger, men flere klimaforskere reagerer på hvordan russiske myndigheter trikser med tall for å få et grønnere klimaregnskap som følge av dem. Her er president Vladimir Putin på skogstur i Taigaskogen i Sibir.
Russiske skoger står for en femtedel av verdens skoger, men flere klimaforskere reagerer på hvordan russiske myndigheter trikser med tall for å få et grønnere klimaregnskap som følge av dem. Her er president Vladimir Putin på skogstur i Taigaskogen i Sibir. Foto: Alexei Druzhinin / AP

Russiske myndigheter skryter av at landets enorme skogsresurser tar opp 2,5 milliarder tonn CO2. Forskere mener det tallet i beste fall er urealistisk.

– Landet vårt står for en femtedel av verdens skoger. De absorberer flere milliarder tonn CO2 på årlig basis, skrøt Russlands president, Vladimir Putin under St. Petersburg International Economic Forum i juni.

Påstanden støttet seg på viseminister for miljøspørsmål, Viktoria Abramtsjenkos erklæring om at Russlands økosystemer, som hovedsakelig tar utgangspunkt i landets store skoger, nøytraliserer 2,5 milliarder tonn drivhusgasser i året.

Fremstår karbonnøytralt

Trær tar opp CO2 fra lufta i vekstprosessen og lagrer den som karbon. Mer karbon i trærne gir mindre CO2 i lufta. Det er positivt for temperaturen på kloden, mener de fleste forskere.

Siden landets årlige utslipp ligger på rundt 2,2 milliarder tonn CO2, ville estimatet, dersom det stemte, sørge for at landet var CO2-nøytral. Dette til tross for at Russlands forpliktelser for å bremse utslippene, er blant de svakeste blant G20-landene. Russland har over 800 millioner hektar med skog og trærne dekker over halvparten av landets landmasse.