Hetebølgen i Nord-AmerikaEksperter: Hetebølgen kostet trolig én milliard sjødyr livet

Mer enn 1 milliard sjødyr langs den kanadiske stillehavskysten har trolig dødd som følge av hetebølgen sist uke. Bildet er en illustrasjon. Foto: NTB / AFP
Mer enn 1 milliard sjødyr langs den kanadiske stillehavskysten har trolig dødd som følge av hetebølgen sist uke. Bildet er en illustrasjon. Foto: NTB / AFP 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over én milliard sjødyr døde trolig av hetebølgen som satt temperaturrekorder i Canada sist uke. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn én milliard sjødyr langs den kanadiske stillehavskysten har trolig dødd som følge av hetebølgen som skylte over vestlige deler av landet forrige uke, ifølge eksperter. Samtidig advarer de om økosystemenes sårbarhet overfor ekstreme temperaturer. Det skriver The Guardian.

Hetebølgen i Canada og USA førte med seg temperaturer på opptil 40 grader flere steder langs kysten.

Stranden knaste

Marinbiolog Christopher Harley ved Universitetet i Britisk Columbia i Canada er en av ekspertene som har kalkulert seg frem til det trolige antallet døde sjødyr. Det var under en gåtur langs en strand i Vancouver-området omfanget av katastrofen ble klar.

– Stranden pleier ikke å knase når du går på den, men det var så mange tomme blåskjell overalt at man ikke kunne unngå å tråkke på de døde dyrene når man gikk rundt, sier marinbiologen ifølge The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Harley ble også møtt av stanken av råtne blåskjell. Flere av dem var praktisk talt kokt av det unormalt varme vannet, slik han beskriver det. Døde snegler, sjøstjerner og muslinger var også å finne i vannkanten.

– Det var en overveldende opplevelse.

Kan påvirke vannkvaliteten

Ifølge Harley kan massedøden av skalldyr midlertidig påvirke vannkvaliteten i området fordi skalldyr, som muslinger og blåskjell, bidrar til å filtrere havet. Slik blir vannet klart nok til at sollys når engene av ålegress på bunnen. Skalldyrene er også hjem for mange dyrearter.

– En kvadratmeter stor «blåskjellseng» kan være et hjem for flere titalls, om ikke hundre arter.

Slik kan massedøden påvirke enda flere arter enn de som døde son en direkte konsekvens av varmen.

Kolleger av Harley har rapportert om funn av også døde sjøanemoner, fiskearter og østers.

Blåskjell kan formere seg til full styrke i løpet av en periode på to år. Sjøstjerner og muslinger kan leve i flere tiår, og formerer seg langt langsommere, noe som gjør at artene trolig vil bruke lenger tid på komme seg etter hetebølgen.