Kinesiske myndigheter ut mot flere teknologiselskaper

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at kinesiske myndigheter innførte tiltak mot taxi-appen Didi, har de flere teknologiselskaper i søkelyset. Alle selskapene er børsnotert i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To tjenester for lastebilleie og rekrutteringsappen Boss Zhipin får ikke lenger lov til å rekruttere nye kunder. Myndighetene, som har innført strengere regler for internettselskaper, har startet etterforskning av selskapene.

Målet med saken er å begrense risiko knyttet til datasikkerhet, ivareta rikets sikkerhet og beskytte offentlige interesser.

På børs i USA

Også Didi, en kinesisk Uber-utfordrer, blir nektet å registrere nye kunder og ble søndag fjernet fra kinesiske app-butikker. Saken mot selskapet kommer en uke etter at det ble børsnotert i New York. Det er kommet få detaljer om hva slags regelbrudd Didi skal ha begått. Selskapet har lovet å rette opp i eventuelle feil.

I likhet med Didi er de nye selskapene som granskes, børsnotert i USA. Nettgigantene har stor innflytelse på sine millioner av brukere, men er blitt vingestekket den siste tiden etter at myndighetene har strammet inn reguleringene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Beskjeden fra regulerende myndigheter er at man må sørge for å ha orden i sysakene på hjemmebane før man går på børs i utlandet, sier Kendra Schaefer i det Beijing-baserte konsulentselskapet Trivium China.

Den statlige avisen Global Times støtter aksjonen mot Didi og sier landet ikke må tillate at «en IT-gigant blir en superdatabase med mer detaljerte personopplysninger om kinesere enn staten har».

– Skader inntrykket av Kina

I fjor satte myndighetene en stopper for børsnoteringen av netthandelsgiganten Alibabas finansdivisjon. Deretter ble det åpnet en monopolsak mot selskapet. Det ble også tydelig at Alibaba-grunnlegger Jack Ma har falt i unåde. Fra å ha vært yndlingen blant Kinas IT-gründere, er det nesten helt stille rundt ham.

Endringene rundt IT-selskapene fører også til uro og er «svært skadelig for inntrykket av forutsigbarhet og stabilitet i Kinas regulering», sier Martin Chorzempa i tankesmia Peterson Institute for International Economics i Washington.

Det viser også at børsnoteringer er farlig i Kina og fører til at vellykkede firmaer gås etter i sømmene av myndighetene. De gir et innblikk i hvor store disse selskapene er, på en måte som ellers ikke ville blitt kjent, sier han.