Canadisk by brent ned i skogbrann

90 prosent av bygningene i den lille canadiske byen Lytton er gått opp i flammer under hetebølgen de siste dagene. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press via AP / NTB
90 prosent av bygningene i den lille canadiske byen Lytton er gått opp i flammer under hetebølgen de siste dagene. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En canadisk by i British Columbia er nærmest brent til grunnen i en skogbrann som herjer under hetebølgen som har rammet det vestlige Canada og USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De rundt 1.000 innbyggerne i Lytton, 15 mil nordøst for Vancouver, fikk bare minutter på seg til å rømme byen onsdag kveld etter at gradestokken dagen før kom opp i 49,6 grader.

Noen av dem er kommet til et tilfluktssenter i Lillooet, seks mil nord for Lytton, mens John Haugen i rådet til en lokal urfolksstamme sier de prøver å finne ut hvor det er blitt av medlemmer som ikke er kommet til Lillooet.

Sikkerhetsminister i British Columbia, Mike Farnworth, opplyste torsdag at de fleste av byens bygninger er gått opp i flammer, inkludert hele sentrum, og at enkelte av innbyggerne ikke er gjort rede for.

Brannmannskaper har ikke kontroll på brannen som raser over et område på 80 kvadratkilometer.

Provinsens leder John Horgan sier at det i tillegg er registrert ytterligere 62 branner i British Columbia de siste 24 timene, mange av dem i området nord for Kamloops.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan ikke få sagt sterkt nok hvor ekstrem brannrisikoen er i nesten hele British Columbia, sier han.

Hetebølgen skyldes en høytrykkskuppel som ligger over hele provinsen og ventes å fortsette i flere dager. Heten har fortsatt østover over prærien til provinsene Alberta, Saskatchewan og Manitoba, og det er utstedt varsel også for Ontario.

Også de amerikanske delstatene Washington og Oregon har vært rammet, med temperaturer i flere dager på rad over 47 grader og flere hundre dødsfall som trolig skyldes heten. Der har imidlertid de høye temperaturene gitt seg noe de siste dagene.