Løsning i «pølsekrigen» mellom EU og Storbritannia

– Vi er glade for at vi har klart å bli enige om en fornuftig utvidelse, sier britenes brexitminister David Frost.
– Vi er glade for at vi har klart å bli enige om en fornuftig utvidelse, sier britenes brexitminister David Frost. Foto: Matt Dunham / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia og EU er blitt enige om å utsette innføringen av kontroll av kjølte kjøttprodukter som sendes til Nord-Irland, med tre måneder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er glade for at vi har klart å bli enige om en fornuftig utvidelse, sier britenes brexitminister David Frost.

I utgangspunktet skulle det fra 1. juli, altså torsdag, innføres kontroll av kjøtt på kjøl og frys som krysser Irskesjøen.

Det innebærer at slike varer fra England, Wales og Skottland må tollklareres og sjekkes etter EU-regelverket før det kan entre Nord-Irland, noe som gjør det vanskeligere for nordirske butikker å selge britisk kjøtt.

EU har tidligere advart britene mot å utsette innføringen av kontrollen. Men tonen ble lysere etter at den britiske regjeringen formelt ba om en forlenget overgangsperiode.

For å unngå grensekontroll mellom Irland og Nord-Irland legger brexitavtalen opp til kontroll med varer som krysser Irskesjøen. Det har opprørt mange, særlig i Nord-Irland.

Storbritannia forlot EU 31. januar i fjor, men forble del av EUs indre marked fram til 2021. Nord-Irland er derimot fortsatt en del av det indre markedet og tollunionen.