Tyske og italienske styrker har returnert fra Afghanistan etter 20 år

Tyske soldater stilte opp på rullebanen ved flybasen Wunstorf i Nord-Tyskland for en kort seremoni etter å ha returnert fra Tyskland.
Tyske soldater stilte opp på rullebanen ved flybasen Wunstorf i Nord-Tyskland for en kort seremoni etter å ha returnert fra Tyskland. Foto: Hauke-christian Dittrich / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter nesten 20 år i Afghanistan landet tyske og italienske styrker i hjemlandene onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke europeiske land har trukket ut styrkene sine de siste dagene og ukene. USA, Italia, Tyrkia, Storbritannia og Tyskland er de fem landene som har bidratt med flest soldater i operasjonen.

Både uttrekkingen og tilbakekomsten var lavmælt, blant annet på grunn av coronapandemien.

Historisk kapittel

Tre fly landet på flybasen Wunstorf nord i Tyskland onsdag ettermiddag. Soldater med munnbind stilte seg opp på rullebanen for en kort seremoni.

I alt 59 tyske soldater har mistet livet i forbindelse med utplasseringen i Afghanistan. 150.000 tyske menn og kvinner har tjenestegjort i landet siden 2001.

– Et historisk kapittel er sluttet. Etter nesten 20 år med tysk utplassering har de siste soldatene fra Bundeswehr forlatt Afghanistan i kveld, sa forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer i en uttalelse tirsdag kveld, kort tid etter at det siste flyet hadde lettet fra bakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italienske styrker landet onsdag

De italienske styrkene har vært en del av Nato-styrkene og operasjonen «Resolute Support». I april ble det besluttet at alle disse skal være ute innen 11. september.

– I går kveld ble det italienske oppdraget i Afghanistan offisielt avsluttet, sa forsvarsminister Lorenzo Guerini etter at flere titall soldater landet på flyplassen i Pisa onsdag.

De siste 20 årene har 50.000 italienske soldater vært utplassert i Afghanistan. 53 av disse er blitt drept og 723 såret.

Ute innen 11. september

Nato har ikke oppgitt hvor mange land som fortsatt har styrker igjen i Afghanistan, ifølge AP.

USA har sagt at de vil ha trukket alle sine styrker fra Afghanistan innen 11. september, som markerer at det er 20 år siden terrorangrepene i USA, og som utløste de amerikanske angrepene mot al-Qaida.

De siste norske soldatene som hadde vært utplassert i Afghanistan, landet på norsk jord lørdag.