«Dragemannen» kan være vår nærmeste slektning

Homo longi, eller dragemennsket, kan være nærmere beslektet med homo sapiens, enn neandertalermennesket.
Homo longi, eller dragemennsket, kan være nærmere beslektet med homo sapiens, enn neandertalermennesket. Foto: Xijun Ni / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hodeskallen funnet i nordvestlige ble gjemt av en mann som jobbet for japanske invasjonsstyrker, så gjenoppdaget etter 85 år. Nå foreslås den til å representere en ny menneskeart, Homo longi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hodeskallen er så gammel som 146.000 år. Samtidig er den stor nok til å romme et hjerne sammenlignbar med vår. Den har i tillegg rom til både større øyne og større tenner, ifølge AFP. Funnet er publisert i tidsskriftet Innovation.

Det er den største hodeskallen som er funnet av menneskeslekten, Homo. Den har fått navn Homo longi, etter den nordlige kinesiske provinsen Hei-long-jiang, som betyr «Svart drage-elven», der den ble funnet, ved byen Harbin.

– Det er en virkelig fantastisk oppdagelse. Det er en av de mest komplette kraniene jeg noensinne har sett, sier Xijun Ni ved det kinesiske vitenskapsakademiet, som var en del av teamet som studerte fossilet, til New Scientist.

Kan erstatte neandertalermennesket

– Våre analyser viser at Harbin-gruppen er mer knyttet til Homo sapiens, enn neandertaler-mennesket, sier medforfatter Chris Stringer, fra Londons Natural History Museum, til AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil si at det er mulig at Homo longi vil erstatte Homo neandertalis som menneskets nærmeste slektning.

Imidlertid er det også mulig at kraniet er det første som er funnet fra en mystisk menneskeslekt kalt Homo denisova , som kan være en underart av mennesket, skriver Live Science. Det er fra før kun funnet biter fra kjeven og fingre fra denne arten.

Gjemt fra japanere

Slik kan Homo longi ha sett ut. Stor hodeskalle, men også store øyne og tenner. Foto: Chuang Zhao / AFP / NTB
Slik kan Homo longi ha sett ut. Stor hodeskalle, men også store øyne og tenner. Foto: Chuang Zhao / AFP / NTB

Selve funnet av hodeskallen er også en eventyrlig oppdagelse. Den ble funnet i 1933 av en kinesisk mann som jobbet på et prosjekt for japanerne. På den tiden hadde Det japanske imperiet kontroll over deler av Øst-Asia, kalt Mandsjuria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeideren ville ikke overdra funnet til sine japanske krigsherrer. Ifølge studien begravde derfor mannen hodeskallen i en forlatt brønn, den klassiske kinesiske måten å begrave skatter på. Der overlevede kraniet den andre verdenskrig, den kinesiske borgerkrigen og kulturrevolusjonen. På dødsleiet fortalte han familien om funnet. Familien gravde opp kraniet i 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mann i 50-årene

Kraniet tilhørte en mann i 50-årene. Det finnes fordypninger i kraniet, men stammer fra sår som er leget, derfor trenger de ikke å være dødsårsaken. Kraniet ble datert gjennom å analysere rester av uran, som er vanlig i området, og se på halveringstiden.

Den gangen, slik som nå, er området en elveslette. Homo longi skal som Homo sapiens ha drevet med både jakt på pattedyr, fugler, sanket frukt og bær og fanget fisk.