Skatteetaten foreslår skjerping av skatteamnesti

Inngangen til Skatteetaten (Skattedirektoratet) ved Helsfyr i Oslo.
Inngangen til Skatteetaten (Skattedirektoratet) ved Helsfyr i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et forslag til regjeringen går Skatteetaten inn for å stramme inn dagens regler for skatteamnesti for dem som har skjult formue eller inntekt i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter dagens regler unngår man tilleggsskatt og en eventuell straffesak dersom man selv i ettertid melder om skjult formue eller inntekt, såkalt frivillig retting. Man må imidlertid betale skatten og påløpte renter.

Etter flere år med den frivillige ordningen, sender Skatteetaten fredag et forslag til endring av reglene til Finansdepartementet.

– De viktigste endringene vi anbefaler, er en justering av bevisreglene, slik at tilleggsskatt vil være konsekvensen når det er sannsynlig at rettingen ikke kan anses som frivillig, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Hun forklarer at etaten videre foreslår en reduksjon av antall år man kan foreta frivillig retting for, samt går inn for å innføre en helt ny fritaksregel der Skatteetaten gis myndighet til å beslutte konkrete tidsbegrensede amnesti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier det er større flyt av informasjon fra utlandet nå enn tidligere, og at det er blant grunnene til å stramme inn regelverket for frivillig retting. Samtidig understreker hun viktigheten av at lovlydige skattepliktige selv skal ha mulighet for å rette feil uten at de straffes.

– Det er i seg selv effektiv saksbehandling som gjør at Skatteetaten kan bruke sine krefter på å bekjempe skattekriminalitet, sier Schanke Funnemark.