Offeret ble funnet med 790 skaderHar oppdaget verdens eldste kjente menneskelige offer for et haiangrep

Mannen ble oppdaget på den gammle gravplassen Tsukumo i Japan.
Mannen ble oppdaget på den gammle gravplassen Tsukumo i Japan. Foto: Universitetet i Kyoto

Forskere har funnet det som er det eldste beviset på et haiangrep mot et menneske noensinne. Under angrepet ble den førhistoriske mannen påført hele 790 skader. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved Universitetet i Oxford gjorde en spesiell oppdagelse da de undersøkte restene av en førhistorisk mann som ble funnet begravd i Tsukumo, en urgammel gravplass, i Japan.

Skadene på mannen som levde for flere tusen år siden tydet på at han hadde blitt angrepet, men forskerne visste først ikke hvem eller hva som hadde forårsaket skadene.

– Vi skjønte først ikke hva som kunne påføre skjelettet hans 790 dype taggete hakk, sier Oxford-forskerne J. Alyssa White og Rick Schulting i en felles uttalelse, ifølge CNN.

Merkelige skader

De synlige skadene på skjelettet til mannen var forårsaket av noe skarpt, langt og V-formet. Skadene kunne se ut som om de var påført av våpen laget av metall, men slike våpen ble ikke brukt av jegere og sankere i dette området på den aktuelle tiden.

Forskerne fastslo at skadene heller ikke kunne være påført av landdyr.

– Gjennom en elimineringsprosess utelukket vi at skadene var konsekvenser av menneskelig konflikt eller landbaserte rovdyr, sier White og Schulting.

Viste seg å være et 3000 år gammelt haiangrep

Etter hvert kom forskerne frem til at skadene ble påført mannen av en hai, da mest sannsynlig en hvithai eller tigerhai.

Karbondateringen av restene viste at mannen døde mellom 1370 før Kristus og 1010 før Kristus.

Hvithai. Foto: NTB
Hvithai. Foto: NTB
Tigerhai. Foto: NTB
Tigerhai. Foto: NTB

Haiangrepet skjedde med andre ord for mer enn 3000 år siden, og dette gjør funnet til det eldste direkte beviset på et haiangrep mot et menneske noensinne. Før dette var det tidligste konkrete eksemplet på et haiangrep mot et menneske datert til rundt år 1000.

Eksperter tror ifølge CNN at mannen var i live da han ble angrepet av én eller flere hai på grunn av den store spredningen av bitt på kroppen. Antallet skader tyder også på at angrepet skal ha vart en god stund.

– Vi mistenker at mannen kanskje var ute og fisket med noen andre i Innlandshavet sør i Japan. De kan ha fisket fra en båt eller dykket etter skalldyr. Kanskje de til og med var på jakt etter hai. Haitenner blir til tider funnet under arkeologiske utgravinger i området, sier forsker Rick Schulting til CNN.