Folkeflukt fra fattigdom og vold i Venezuela

Frivillige på et suppekjøkken fyller opp bokser med ris, kylling og salat som skal gis til beboere i Petare i hovedstaden Caracas. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB
Frivillige på et suppekjøkken fyller opp bokser med ris, kylling og salat som skal gis til beboere i Petare i hovedstaden Caracas. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En strøm av mennesker vender daglig volden og fattigdommen i hjemlandet Venezuela ryggen, selv under koronapandemien, opplyser FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialutsendingen til FNs høykommissær for flyktninger, Eduardo Stein, opplyser at mellom 1.600 og 2.000 personer forlater Venezuela hver dag, året rundt.

– De fleste drar først til Colombia, men halvparten fortsetter jakten på gode arbeidsforhold i land som Ecuador, Peru, Chile og Argentina, sa Stein i et intervju med den amerikansk-venezuelanske fjernsynsstasjonen TVV.

Det en gang så oljerike Venezuela er i dag en økonomisk hengemyr. Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at inflasjonen i år blir på 5.500 prosent og at økonomien svekkes med 10 prosent.

Oljeproduksjonen i landet med verdens største oljereserver er på det laveste nivået på 80 år. Stilt overfor disse nedslående forhold har rundt 5,6 millioner av landets innbyggere søkt lykken i andre land.

– For å vise omfanget av dette: Vi snakker om flere mennesker enn det er innbyggere i Panama, Costa Rica eller Irland, sa Stein. Han venter at antallet migranter vil overstige tallet på flyktninger fra Syria innen utgangen av året.

– Men det er en stor forskjell her: Folk i Venezuela flykter fra et land med noen av kontinentets største naturressurser, et land der det ikke er krig, påpekte Stein.