Blinken frykter Nord Stream 2 kan bli brukt som våpen mot Ukraina

I GRENSELAND: Slik skal gassrørledningen Nord Stream 2 gå fra Ust-Luga i Russland til Greifswald i Tyskland. EU skulle gjerne stoppet den, men har ikke juridisk grunnlag for det, idet Gassdirektivet gjelder bare fra gassen krysser grensa til EU, ikke på vei dit.
I GRENSELAND: Slik skal gassrørledningen Nord Stream 2 gå fra Ust-Luga i Russland til Greifswald i Tyskland. EU skulle gjerne stoppet den, men har ikke juridisk grunnlag for det, idet Gassdirektivet gjelder bare fra gassen krysser grensa til EU, ikke på vei dit. Foto: Gazprom
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister Antony Blinken frykter Nord Stream 2-rørledningen, som skal frakte gass fra Russland til Tyskland, kan bli brukt som våpen mot Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målet vårt er å sikre at Russland ikke kan bruke energi som et tvangsmiddel, som et våpen mot Ukraina eller mot noen andre i Europa, sa Blinken etter at han hadde møtt Tysklands utenriksminister Heiko Maas i Berlin.

Han sier USA står fast ved synet om at Nord Stream 2 er et geopolitisk prosjekt for Russland som undergraver Ukrainas og andre lands sikkerhet i regionen.

Gassrørledningen skal bringe russisk gass til EU, og en stor del av rørledningen under Østersjøen er ferdig.

Ukraina: Seier for Russland at gasselskap unngår sanksjoner

USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: Andrew Harnik / pool via AP / NTB Foto: NTB
USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: Andrew Harnik / pool via AP / NTB Foto: NTB

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier det er en seier for Russland at USA unntar gassledningen Nord Stream 2 fra sanksjoner.

På en pressekonferanse i slutten av mai sa Zelenskyj at denne beslutningen vil bli en stor geopolitisk seier for den russiske føderasjonen.

USA unntar selskapet som bygger gassledningen Nord Stream 2 fra Russland til Tyskland, fra sanksjonene mot Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det framgår av et brev til Kongressen fra USAs utenriksminister Antony Blinken, der han sier det er i USAs nasjonale interesse ikke å ilegge selskapet sanksjoner.

Dermed synes USA å åpne for at den omstridte ledningen som skal frakte naturgass gjennom Østersjøen til Europa, kan ferdigstilles. Prosjektet er 95 prosent ferdigstilt.

Det tyske selskapet bak Nord Stream 2 har hovedkontor i Sveits. Russiske Gazprom er en av eierne.