WHO-sjefen har to tabber under beltet – en av dem er coronaviruset

<p>WHO-sjefen anser covid-19 som en av hans store tabber.</p>
WHO-sjefen anser covid-19 som en av hans store tabber. Foto: Fabrice Coffrini / AFP/NTB

Trenden tyder på at den mest intensive kampen mot coronaviruset kan være forbi, men WHO-sjefen er ikke overbevist. – Jeg sitter fremdeles igjen med en følelse av at det går galt, sier Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Få har gått så hardt ut mot coronavirus-vaksineringen som Verdens helseorganisasjons direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Han omtaler det som et «vaksine-apartheid», og «en katastrofal moralsk tabbe» i sin egen karriere.

Hos 56-åringen har pandemien vekket minner fra det han anser som WHOs største feilgrep, HIV. Det gikk flere tiår fra HIV-epidemien skremte hele verden på 80-tallet, til den livreddende medisinen kom på markedet i 2005.

På denne tiden var Tedros, som han liker å bli kalt, Etiopias helseminister, og kjempet hardt for at Etiopia og nabolandene skulle få tilgang på medisinen. Ifølge ham tok det alt for lang tid før medisinen nådde de afrikanske landene, som så mer HIV-smitte enn det andre deler av verden gjorde.

«Vi må ikke begå samme feilen igjen»

Da coronaviruset ble erklært en pandemi var Tedros, klok av skade, rask til å opprette et program som skulle sikre riktig fordeling av vaksiner. Det globale vaksinasjonsprogrammet Covax skulle sikre fordelingen, men enn så lenge har ikke dette skjedd.

Science Magazine snakket med Tedors på WHOs hovedkvarter 12. juni, rett før han skulle gå på den digitale talerstolen foran G7-møtet. Normalt er kontorene fulle av mennesker, men da var det bare sjefen til stede. Slik har det vært store deler av 2020 og første halvdel av 2021.

– I min tid som helsetopp har jeg opplevd to globale helsetabber. Den ene er HIV, og den andre er Covid-19. Jeg sa til og med helt i starten at «vi ikke måtte begå samme feilen igjen», men jeg sitter igjen med en følelse av at det går galt, sier Tedros, som sikter til at skjevfordelingen av coronavaksinene.

Les også: WHO bekymret for smitteutviklingen i Afrika

(Saken fortsetter under bildet)

Science Magazine snakket med WHO-sjefen rett før han skulle gå på den digitale talerstolen på G7-møtet. Foto: Christopher Black / AFP/NTB
Science Magazine snakket med WHO-sjefen rett før han skulle gå på den digitale talerstolen på G7-møtet. Foto: Christopher Black / AFP/NTB

Mistet svigermoren

Tedros har selv mistet sin etiopiske svigermor til coronaviruset før vaksinene ble tilgjengelige. Men han tror ikke hun ville fått vaksinen i tide, dersom hun hadde blitt smittet i dag.

WHO-sjefen peker på Trump-administrasjonens program «Operation Warp Speed», som hadde som mål å vaksinere USAs voksne befolkning i rekordfart, som en av årsakene til at det globale vaksinasjonsprogrammet falt bakpå.

Tedros tror at dersom USA hadde vært styrt av en administrasjon med et globalt fokus, så ville ting ha sett annerledes ut nå. Så kom Joe Biden.

– Det var som natt og dag fra øyeblikket Biden tok over. Han reverserte Trumps valg om å trekke USAs økonomiske støtte til WHO, og donerte rekordmange vaksinerdoser til andre land, deriblant søramerikanske land som sliter med høyt smittetrykk. Nå håper jeg at andre land gjør det samme, sier Tedros.

Advarer mot politisik spill

WHO-sjefen advarer mot å slå politisk mynt på pandemien, som blant annet har skapt gnisninger mellom USA og Kina i jakten på virusets opprinnelse.

Vaksineringen har også blitt et politisk spill, hvor land konkurrerer om å nå den gyldne 70-prosenten vaksinerte som er nødvendig for å oppnå flokkimmunitet.

Ifølge WHOs tall er det Kina som til nå har satt flest vaksinedoser.

De fleste vaksinene som er blitt satt på det afrikanske kontinent er via det globale Covax-programmet, som henter sine doser fra det indiske instituttet Serum. Så ble India rammet av den hittil mest katastrofale smittebølgen og måtte sette en midlertidig stopper for eksporten av vaksiner.

– Afrika er i faresonen

Målet var å vaksinere 20 prosent av Afrikas befolkning innen september, men nå svinner håpet om å nå 10 prosent. For å klare dette må 200 millioner doser være satt innen sommeren er omme, skriver BBC.

Dette vil også kunne påvirke den globale kampen mot viruset, siden nye smittebølger kan bety nye og mer smittsomme mutasjoner.

– Nå som forsyningen via vaksineprogrammet har stanset er vi totalavhengige av at land deler overflødige doser. Afrika er i faresonen og vi må få beskyttet befolkningen, sier WHO-lege Matshidiso Moeti til BBC.

Personvernpolicy