Historisk mistillit mot Löfven

Statsminister Stefan Löfven går en uviss tid i møte etter at Riksdagen stemte ja til mistillit mot hans regjering.
Statsminister Stefan Löfven går en uviss tid i møte etter at Riksdagen stemte ja til mistillit mot hans regjering. Foto: Henrik Montgomery/tt / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges regjering er felt i en mistillitsavstemning i Riksdagen. Statsminister Stefan Löfven har nå valget mellom å gå av eller skrive ut nyvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Stefan Löfven vil ennå ikke gi beskjed om han vil gå av eller skrive ut nyvalg. Den kommer først i løpet av en uke.

På en pressekonferanse mandag sier Löfven at han nå skal snakke med samarbeidspartiene, og han utelukket ikke at han kommer til å skrive ut nyvalg.

– Sverige befinner seg i en meget vanskelig situasjon, sa den svenske statsministeren en time etter at hans rødgrønne regjering tapte en mistillitsvotering i Riksdagen.

Han påpekte deretter at det er et tilfeldig flertall som har felt regjeringen.

– De har stemt bort regjeringen, men uten å være enige i sak og uten å kunne legge fram et regjeringsalternativ, sa Löfven.

– Jeg beklager at Vänsterpartiet avviste den mulige veien framover, la han til og uttrykte stor skepsis til at partiet har gjort ens sak med Sverigedemokraterna og felt en rødgrønn regjering,

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På pressekonferansen understreket han også at han har en uke på seg til å ta en beslutning om det skal skrives ut nyvalg, og at han muligens vil bruke hele uken før det kommer noen beskjed.

Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna og Kristdemokraterna stemte ja til et mistillitsforslaget.

Löfvens mindretallsregjering har siden januar 2019 måttet støtte seg på Centerpartiet, Liberalerna og Vänsterpartiet.

Liberalerna har tidligere varslet at det kommer til å trekke seg fra samarbeidet før valget som etter planen skal holdes høsten 2022.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis Löfven ikke lyser ut nyvalg, må regjeringen gå av og det er duket for nye regjeringssonderinger i Sverige.

Det er første gang noensinne at en svensk statsminister blir stemt ned i en slik avstemning i Riksdagen.

Sverigedemokraterna fremmet forslaget. I tillegg stemte Vänsterpartiet, Moderaterna og Kristdemokraterna for, av ulike grunner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiene har til sammen 181 av Riksdagens 349 representanter, nøyaktig like mange som stemte ja til mistillit. 109 representanter stemte imot, 51 avsto, mens 8 var fraværende.

– Hovmod

– Vi har havnet i denne situasjonen fordi hovmod og irrasjonalitet er blitt satt over landets stabilitet og den politiske kompromissviljen, sa Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar fra Riksdagens talerstol før mandagens avstemning.

Saken som fikk Vänsterpartiet til å felle en rødgrønn regjering, var en mulig markedsliberalisering av leieprisen på nye boliger.

Dadgostar avviste at det er Vänsterpartiet som har sviktet den sosialdemokratiske regjeringen, som består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet.

– Det er den sosialdemokratiske regjeringen som har overgitt Vänsterpartiet og det svenske folket. I en slik situasjon er det vårt ansvar, som et parti på lønnsmottakernes og leieboernes side, å gjøre det vi har sagt. Derfor kommer Vänsterpartiet i dag til å stemme for mistillitsforslaget mot statsministeren, sa Dadgostar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om regjeringen har vært avhengig av Vänsterpartiets støtte i Riksdagen, har partiet ikke hatt noen innflytelse over politikken den fører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Partiet har tidligere varslet at det kom til å sette en grense hvis det ble aktuelt med en liberalisering av leieprisene.

– Ingen felles idé

Også flere andre partiledere inntok talerstolen for å begrunne sin holdning før avstemmingen.

– Denne regjeringen burde aldri ha tiltrådt, fordi den bygger ikke på en felles idé eller en gjennomtenkt retning. Den bygger tvert imot på uforenlige løfter om gjensidige trusler, sa Moderaternes leder Ulf Kristersson.

Han ga også sterke signaler om at tiden da Moderaterna ikke ønsket å samarbeide med Sverigedemokraterna, er slutt.

Löfvens mindretallsregjering har vært avhengig av støtte fra de to sentrumspartiene Liberalerna og Centerpartiet, samt Vänsterpartiet, SVs søsterparti i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tungt ansvar

Centerpartiets leder Annie Lööf er kritisk til Vänsterpartiets leder.

– Vi tilbød henne en løsning, men tross dette valgte hun å alliere seg med Sverigedemokraterna. Nå hviler det et tungt ansvar på hennes skuldre for veien framover, sier Lööf.

Det er Centerpartiet som har ønsket å fristille utleieprisene på nye boliger, noe som vil bety slutten på et system som i flere tiår har sikret leietakere priser ut fra boligens bruksverdi, ikke markedsverdi.

Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson sier han er glad for at partiets mistillitsforslag gikk gjennom.

– Det føltes ekstra bra. Denne gangen gikk det veien, det er vi glade for, sier Åkesson, som håper på en ny borgerlig regjering.