Toryenes tidligere leder i Underhuset går til Labour

John Bercow, tidligere leder i Underhuset for De konservative, slutter seg til Labour. Toryene er reaksjonære, iblant fremmedfiendtlige populister, hevder han.

Den karismatiske og kontroversielle John Bercow var speaker i Underhuset i ti år og ble mot slutten en hodepine for brexit-tilhengerne i det konservative regjeringspartiet.

Høsten 2019 ledet han statsministerens spørretime for siste gang, og lørdag kunngjorde 58-åringen at han har meldt seg inn i det britiske arbeiderpartiet.

– Jeg er motivert av støtte til likhet, sosial rettferdighet og internasjonalisme. Det er Labours merkevare, sier Bercow til The Guardian.

Han anklager videre toryene under statsminister Boris Johnson for å være «reaksjonært, populistisk, nasjonalistisk og iblant også fremmedfiendtlig».

– Konklusjonen jeg har nådd, er at denne regjeringen må erstattes. Virkeligheten er at Labour er det eneste redskapet som kan oppnå det målet. Det finnes ingen andre troverdige alternativer, sier Bercow.

Da brexitdebatten var på sitt heftigste i Parlamentet høsten 2019, kunngjorde Bercow at han skulle gå av 31. oktober, den samme dagen som Storbritannia skulle forlate EU. Brexit ble utsatt, men Bercow ble ikke sittende på overtid.

Da hadde han ifølge BBC sagt sitt karakteristiske «Order!» i Parlamentet nærmere 14.000 ganger. Men han styrte ikke bare andres taletid, Bercow gjorde seg bemerket for selv å snakke lenge og vel.

Personvernpolicy