Australia tar Kinas vintoll til WTO

Australias statsminister Scott Morrison har lovet å stå opp mot økonomisk press fra andre land. Nå klager hans regjering Kina inn for WTO på grunn av Kinas toll på australsk vin. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
Australias statsminister Scott Morrison har lovet å stå opp mot økonomisk press fra andre land. Nå klager hans regjering Kina inn for WTO på grunn av Kinas toll på australsk vin. Foto: Matt Dunham / AP / NTB Foto: NTB

Australia retter en formell klage til Verdens handelsorganisasjon (WTO) på grunn av Kinas innføring av toll på australsk vin.

Avgjørelsen kommer etter «omfattende konsultasjon med Australias vinprodusenter», heter det i en uttalelse fra den australske regjeringen, som legger til at «Australia er fortsatt åpen for å løse dette problemet direkte med Kina».

Dette er siste utvikling i en eskalering av konflikten mellom Australia og landets største handelspartner og kommer etter at statsminister Scott Morrison uttalte at hans regjering vil reagere dersom land forsøker å bruke økonomisk tvang overfor landet.

Kunngjøringen kommer også få dager etter G7-møtet, som i sin slutterklæringen tok en tøffere tone mot Kina enn tidligere. Morrison deltok på G7-møtet, som også hadde invitert ledere fra Sør-Korea, Sør-Afrika og India.

Kina har innført økonomiske sanksjoner på australske produkter, inkludert toll på en rekke landbruksvarer, kull, vin og turisme.

Tiltakene ses i Australia som en reaksjon på at Australia har bedt om en uavhengig gransking av hvordan koronaviruset oppsto i Kina og fordi australske myndigheter har gjort det vanskeligere for kinesere å investere i Australia. Huawei er også utelukket fra 5G-nettverket i Australia.

Fra før har Australia klaget Kina inn for WTO på grunn av tollen på australsk bygg.

Personvernpolicy