Britisk mateksport til EU stuper etter brexit

Eksporten av meieriprodukter har opplevd den største nedturen etter at britene forlot EUs indre marked. Osteeksporten til unionen britene forlot, falt med to tredeler i første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor.
Eksporten av meieriprodukter har opplevd den største nedturen etter at britene forlot EUs indre marked. Osteeksporten til unionen britene forlot, falt med to tredeler i første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Foto: Marit Hommedal / NTB

Storbritannias eksport av mat og drikke til EU har falt kraftig etter at britene forlot det indre markedet. Eksporten til andre land er omtrent uendret.

I årets tre første måneder gikk over halvparten – 55 prosent – av mateksporten til land utenfor EU. I samme periode i fjor var den andelen bare 40 prosent, opplyser bransjeforeningen FDF, som organiserer britiske mat- og drikkeprodusenter.

Men endringen skyldes altså ikke at andre land kjøper veldig mye mer mat og drikke fra Storbritannia. Denne eksporten har bare økt med marginale 0,3 prosent, skriver nyhetsbyrået PA.

Den samlede eksporten av matvarer gikk ned til 3,7 milliarder pund – rundt 44 milliarder kroner med dagens kurs – i første kvartal i år. I de tre første månedene i 2020 var den på 5,1 milliarder pund.

– Dette er en katastrofe for bransjen og en veldig klar indikasjon på tapene britiske produsenter står overfor på sikt på grunn av nye hindringer i handelen med EU, sier FDFs direktør for internasjonal handel, Dominic Goudie.

Noe av nedgangen kan forklares med at importører i EU bygde seg opp lagre før nyttår, da overgangsperioden etter brexit gikk ut, sier John Whitehead i forbundet for mat- og drikkeeksportører.

– Samtidig er handelen betydelig svekket som direkte følge av ekstra byråkrati, forsinkelser i tollbehandlingen og økte kostnader for handelen med EU, sier han.

Personvernpolicy