Nord-Korea: Må være klar for både samtale og konflikt med USA

Kim Jong-un sier Nord-Korea la fram sin strategi for forholdet til USA på et allmøte i sentralkomiteen i det nordkoreanske kommunistpartiet. Foto: KCNA / Korea News Service via AP / NTB
Kim Jong-un sier Nord-Korea la fram sin strategi for forholdet til USA på et allmøte i sentralkomiteen i det nordkoreanske kommunistpartiet. Foto: KCNA / Korea News Service via AP / NTB Foto: NTB

Nord-Koreas leder Kim Jong-un sier landet må forberede seg på «både dialog og konfrontasjon» med USA og president Joe Biden, ifølge statlige medier.

På et allmøte i sentralkomiteen i det nordkoreanske kommunistpartiet la Kim fram sin strategi i møte med Washington og «politikken til den nye amerikanske administrasjonen», melder det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Ifølge nyhetsbyrået understreket Kim behovet for både dialog og konfrontasjon, og han la spesielt vekt på å være «fullt forberedt for å kunne beskytte vår stats verdighet» og sikre et «fredfullt miljø».

Nord-Korea har anklaget Biden for å føre en «fiendtlig politikk» og mener det var et feilskjær av den amerikanske presidenten å si at han vil håndtere trusselen Nord-Koreas atomprogram utgjør «gjennom diplomati og kraftig avskrekkelse».

I 2019 uttalte Kim at Biden burde «slås i hjel med en stokk».

Da Sør-Koreas president Moon Jae-in gjestet Det hvite hus i forrige måned, forsikret Biden at han aldri kom til å møte Kim med mindre det gjaldt konkrete planer om atomnedrustning i Nord-Korea.

Bidens forgjenger Donald Trump skapte overskrifter, men lite diplomatisk framgang, da han møtte Kim ansikt til ansikt.

Ingen illusjoner om Nord-Korea

Under Bidens møte med Sør-Koreas president Moon Jae-In mai ga USAs president uttrykk for bekymring angående Moons nabo i nord. Biden understreket at han ikke ser noen raske løsninger når det gjelder forholdet til Nord-Korea og Kina. I samtaler med Nord-Korea må USA fokusere på pragmatiske skritt som kan redusere spenningen, mens man beveger seg i retning av fjerning av atomvåpen fra hele Koreahalvøya.

– Men jeg har ingen illusjoner om hvor vanskelig dette er. De siste fire administrasjonene har ikke nådd målet, som er uhyre vanskelig, sa Biden og understreket den tette alliansen med Sør-Korea.

Se video: Nord-Korea, verdens mest brutale familiedynasti:

Personvernpolicy