USAs justisminister lover å ta affære etter mulig overvåking av demokrater

USAs justisminister Merrick Garland. Foto: Tom Brenner / The New York Times via AP / NTB
USAs justisminister Merrick Garland. Foto: Tom Brenner / The New York Times via AP / NTB Foto: NTB

USAs justisminister har bedt om en etterforskning av hvorvidt justisdepartementet drev hemmelig overvåking av demokrater mens Donald Trump var president.

USAs justisminister har bedt om en etterforskning av hvorvidt justisdepartementet drev ulovlig overvåking av demokrater mens Donald Trump var president.

I en uttalelse mandag sier justisminister Merrick Garland at det kan ha skjedd brudd på prinsipper som i lang tid har vært regnet som «hellige» av ansatte i justisdepartementet.

– Politiske eller andre upassende vurderinger kan ikke spille noen rolle i avgjørelsen om dette skal etterforskes eller lede til straffeforfølgelse, sier han.

Nylig ble det avslørt at justisdepartementet forsøkte å få utlevert registre over telefonsamtalene til journalister og kongressrepresentanter fra Demokratene mens Trump var president. Dette skjedde mens flere demokrater gransket om Trumps valgkampteam hadde samarbeidet med Russland i et forsøk på å påvirke valgresultatet i 2016.

– Det er viktige spørsmål som må bli besvart i forbindelse med departementets forsøk på å få tak i registre knyttet til medlemmer av Kongressen og ansatte i Kongressen, sier Garland.

Han legger til at han nå har bedt generalinspektøren om å se på saken og gjennomføre en grundig og uavhengig etterforskning.

Kongressrepresentantene Adam Schiff og Eric Swalwell har sagt at Apple fikk ordre om å utlevere deres telefonregistre, samt registre fra familiemedlemmene deres.

Journalister overvåket

Justisdepartementet fikk også utlevert registre over telefonaktiviteten til journalister i CNN, Washington Post og New York Times uten at de visste det.

Den hemmelige overvåkingen skjedde mens Trump ble etterforsket av spesialetterforsker Robert Mueller og etterretningskomiteen i Representantenes hus, som demokraten Schiff ledet.

Spørsmålene som etterforskningen skulle gi svar på, var om valgkampteamet hans hadde samarbeidet med Russland og om Trump forsøkte å hindre etterforskningen.

Det er ikke kjent om Trump ga justisdepartementet eksplisitt beskjed om å etterforske Schiff og Swalwell, og Trumps tidligere justisministre, Jeff Sessions og Bill Barr, har avvist at de kjente til stevningene om å få utlevert telefonregistrene.

Pelosi vil ha høring

Demokratenes speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi, krevde søndag at Sessions og Barr må vitne i Kongressen om det hun omtaler som en kjeltringaktig operasjon.

– Det som administrasjonen gjorde, justisdepartementet, ledelsen til den tidligere presidenten, gikk lenger enn det selv Richard Nixon gjorde, sa Pelosi til CNN med referanse til Watergate-skandalen som førte til at Nixon gikk av som president.

– Dette dreier seg om å undergrave loven. Og det at justisministrene Barr og Sessions sier at de ikke visste noe om det, er umulig å tro, la hun til før hun foreslo at de må komme til Kongressen for å vitne under ed.

Personvernpolicy