Flere pågrepet før valget i Algerie

Sju fremstående skikkelser i Algeries protestmiljø er pågrepet og politi utstasjonert for å hindre demonstrasjoner i forkant av lørdagens valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Velgerne i Algerie går til urnene lørdag for å stemme i valg på ny nasjonalforsamling.

Regjeringsvennlige partier har oppfordret folk til å delta i det myndighetene kaller «en avgjørende stemme for landets stabilitet», mens politiske motstandere har kritisert det de kaller et farsevalg.

Torsdag ble sju fremstående personer i protestmiljøet pågrepet. Fredag utstasjonerte myndighetene et stort politioppbud i hovedstaden Alger for å hindre Hirak-bevegelsen fra å gjennomføre demonstrasjoner mot regjeringen.

Human Rights Watch advarte samme dag om «skremmende eskalering i undertrykkelse» og uttalte at «ytringsfrihet er ikke ulovlig».

Rundt 24 millioner velgere kan delta i lørdagens valg, der de skal stemme over 407 seter i nasjonalforsamlingen for neste femårsperiode.

Valglokalene skulle åpne klokken 9 norsk tid og stenge klokken 20 norsk tid.

Hirak-bevegelsen har oppfordret til boikott av alle nasjonale avstemminger siden 2019. Da sittende president Abdelmasjid Tebboune vant valget for 18 måneder siden, var det bare 40 prosent oppslutning rundt valget.

Samtidig forsøker islamistpartier å utnytte Hirak-bevegelsens boikott for å øke sin egen representasjon. Men islamistene er delt mellom fem rivaliserende partier, noe som kan gjøre det vanskelig for dem å oppnå noen klare mål.

Afrikas fjerde største økonomi er avhengig av oljeinntekter. Arbeidsledigheten er på over 12 prosent, ifølge Verdensbanken, og koronapandemien har rammet landet hardt.