«Rom-mus» etter sæd oppbevart på ISS er sunne og friske

Artikkelen fortsetter under annonsen

Japanske forskere gir ikke tegneserieverdenen rett og kan slå fast at sæd utsatt for høyt kosmisk strålenivå over seks år i verdensrommet, gir normale avkom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ingen tegn på verken musezillaer eller gnagere med Hulk-egenskaper etter at frysetørket musesæd oppbevart i nesten seks år på Den internasjonale romstasjonen (ISS), er blitt brukt til å avle fram museunger.

Etter å ha blitt fraktet tilbake til jorda og rehydrert, har sæden resultert i 168 unge og friske mus, uten genetiske defekter, opplyser studiens hovedforfatter Teruhiko Wakayama. Studien ble publisert i fredagsutgaven av Science Advances.

Det var i 2013 at Wakayama og kolleger ved Yamanashi-universitetet i Japan sendte tre bokser, hver av dem med 48 ampuller med frysetørket musesæd, til ISS. En boks ble sendt tilbake til jorda for befruktning etter ni måneder, den andre etter to år, og den siste etter seks år.

Frysetørket sæd ble brukt fordi den kan oppbevares i romtemperatur. Ampullene var små og lette, på størrelse med en liten penn, noe som gjorde at utgiftene ved studien ikke ble astronomiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da rom-musene ble voksne, ble de paret med tilfeldig utvalgte partnere. Den neste generasjonen som nå er født, ser også ut til å bli normal, slår forskerne fast.

Forskerne ønsket med studien å slå fast om langvarig eksponering for stråling i verdensrommet kunne ødelegge DNA i kjønnscellene eller føre til mutasjoner som bringes videre til avkom. Studien er derfor av betydning for menneskenes framtidige utforskning i verdensrommet og kolonisering av andre planeter.