Fransk Mali-avvikling påvirker Danmarks oppdrag

Franske soldater forlot basen i Gao i Mali onsdag denne uken etter at deres fire måneder lange oppdrag er over. Dagen etter varslet president Emmanuel Macron at den franskledede operasjonen avsluttes i sin nåværende form. Foto: Jerome Delay / AP / NTB
Franske soldater forlot basen i Gao i Mali onsdag denne uken etter at deres fire måneder lange oppdrag er over. Dagen etter varslet president Emmanuel Macron at den franskledede operasjonen avsluttes i sin nåværende form. Foto: Jerome Delay / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes avvikling av den militære tilstedeværelsen i Mali kommer til å få betydning også for Danmarks bidrag i det vestafrikanske landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyste Danmarks forsvarsminister Trine Bramsen torsdag kveld.

– Fra dansk side følger vi den bekymrende utviklingen i Mali tett, og jeg er i dialog med min franske kollega. Siden vi fra dansk side inngår i en franskledet innsats, har de franske meldingene selvsagt betydning for forberedelsene til våre planlagte danske bidrag, sier Bramsen.

Uttalelsen kom etter at Frankrikes president Emmanuel Macron tidligere torsdag varslet at den franskledede operasjonen mot militante islamister i Sahel-regionen, blir avsluttet i sin nåværende form.

Operasjon Barkhane ble innledet i 2014 for å nedkjempe militante islamistgrupper i Mali. Den er siden utvidet til Burkina Faso, Mauritania, Niger og Tsjad.

Frankrike har i dag rundt 5.100 soldater i området, men Macron varsler nå nedtrapping og mener andre land må ta en større del av byrden.

Macron tar til orde for å opprette en helt ny internasjonal styrke i regionen, der militante islamistgrupper fortsatt har et sterkt nærvær.