– EU-kommisjonen forbereder sak mot Tyskland i strid om juss

EU-kommisjonen skal være klar til å opprette sak mot Tyskland med påstand om at EUs lover overstyrer kjennelser fra den tyske forfatningsdomstolen.

En ikke navngitt EU-kilde sier til nyhetsbyrået AFP tirsdag at den såkalte overtredelsesprosedyren formelt starter onsdag.

I fjor forsinket forfatningsdomstolen i Karlsruhe den tyske regjeringens godkjennelse av et støtteprogram der Den europeiske sentralbanken (ESB) kjøpte opp statsobligasjoner.

Domstolen mente programmet var delvis i strid med den tyske grunnloven, på tross av at EU-domstolen hadde godkjent obligasjonskjøpene. EU-domstolen advarte om at denne typen kjennelser i nasjonale domstoler kan sette EUs rettslige orden på spill.

Den tyske domstolen ga til slutt grønt lys. Men EU-kommisjonen framholder at ESBs handlinger styres av EU, ikke av tysk lov, og går til rettslige skritt for å stadfeste dette.

For EU, som gjentatte ganger har kritisert land som Polen for å nekte å implementere EU-domstolens kjennelser, er det også en prinsippsak.

Overtredelsesprosedyren omfatter flere faser og kan ende opp i EU-domstolen.

Personvernpolicy