Fortsatt dødt løp mellom presidentkandidatene i Peru

Marxisten Pedro Castillo leder med 0,2 prosentpoeng etter at nesten 95 prosent av stemmene er talt opp i Peru. Foto: Guadalupe Pardo / AP / NTB
Marxisten Pedro Castillo leder med 0,2 prosentpoeng etter at nesten 95 prosent av stemmene er talt opp i Peru. Foto: Guadalupe Pardo / AP / NTB Foto: NTB

Marxisten Pedro Castillo leder med 0,2 prosentpoeng over høyrepopulisten Keiko Fujimori når 95 prosent av stemmene er talt opp fra presidentvalget i Peru.

Dermed ligger det an til at kun noen tusen stemmer vil avgjøre utfallet av valget. Castillo er imidlertid sikker på seier.

– Folkets vilje vil bli respektert. Nå skal våre stemmer bli opptalt, stemmene fra provinsen, sa han til støttespillere mandag.

Han har mange støttespillere på landsbygda i landet. I starten var det Fujimori som ledet, men vinden har snudd i takt med at flere stemmer fra rurale strøk har blitt opptalt. Mer enn 25 millioner peruanere har blitt bedt om å avlegge stemme i valget.

Castillo ønsker å bygge en sosialistisk stat, stramme inn kontrollen over mediene, og skrote forfatningsdomstolen om han vinner. Fujimori ønsker å føre en nyliberalistisk økonomisk politikk og en knallhard sikkerhetspolitikk.

Fujimori er datter av landets tidligere president Alberto Fujimori, som soner en dom på 25 års fengsel for alvorlige menneskerettighetsbrudd. Hun ønsker å benåde sin far hvis hun vinner valget. Hun har også selv vært fengslet i forbindelse med etterforskningen av en korrupsjonssak.

Personvernpolicy