Stoltenberg bekymret for Hviterusslands avhengighet av Moskva

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er skeptisk til det nære samarbeidet mellom Russland og Hviterussland den siste tiden og viser til hvordan Russland har opptrådt overfor andre naboland, som Ukraina, Georgia og Moldova. I alle tre landene er det russiskvennlige utbryterrepublikken som Moskva har stor innflytelse over. Foto: Stephanie Lecocq / AP / NTB
Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er skeptisk til det nære samarbeidet mellom Russland og Hviterussland den siste tiden og viser til hvordan Russland har opptrådt overfor andre naboland, som Ukraina, Georgia og Moldova. I alle tre landene er det russiskvennlige utbryterrepublikken som Moskva har stor innflytelse over. Foto: Stephanie Lecocq / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier at han følger situasjonen i Hviterussland svært tett og uttrykker bekymring for at landet blir stadig mer avhengig av Moskva.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han advarer også de to landene mot å true Natos allierte etter at Hviterussland nylig tvang et passasjerfly til å lande i Minsk for så å pågripe regimekritikeren Roman Protasevitsj og hans russiske kjæreste.

– I en krisesituasjon er vi selvfølgelig klare til å beskytte og forsvare enhver alliert mot alle former for trusler fra Minsk og Moskva, sier Stoltenberg i et intervju med avisen Welt am Sonntag.

– Vi er på vakt, og vi følger det som skjer i Hviterussland svært tett, sier han videre og føyer til at Hviterussland blir «mer og mer avhengig» av Russland.

Ifølge Stoltenberg er Nato alvorlig bekymret for det nære samarbeidet mellom de to landene de siste månedene.

– Vi har tidligere måttet lære at Russland har brutt den territorielle integriteten til land som Ukraina, Georgia og Moldova på massivt vis, sier Stoltenberg.