Isbreene på Island krymper kraftig

Isbreene på Island minker faretruende. En av landets breer, Okjökull-breen, er alt erklært «død». Her ses en snøkledd fjellkjede i bakgrunnen av Reykjavik. Foto: Solveig Vikene/NTB
Isbreene på Island minker faretruende. En av landets breer, Okjökull-breen, er alt erklært «død». Her ses en snøkledd fjellkjede i bakgrunnen av Reykjavik. Foto: Solveig Vikene/NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Isbreene på Island har krympet med 7 prosent siden årtusenskiftet. Det viser en ny studie, der forskerne oppgir global oppvarming som årsaken til utviklingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Isbreene dekker over 10 prosent av Island. Nedsmeltingen av isbreene har pågått lenge. Siden 1890 har isbreene krympet med nærmere 2.200 kvadratkilometer, eller 18 prosent.

Men den nye studien offentliggjort i det islandske vitenskapstidsskriftet Jökull, viser at nesten en tredel av smeltingen har skjedd siden 2000.

Kan forsvinne helt

Eksperter har tidligere advart om at breene på Island står i fare for å forsvinne helt innen 2200.

Reduksjonen av isbreene de siste 20 årene tilsvarer nesten hele overflatearealet til Hofsjökull, som er Islands tredje største isbre.

– Endringene i breområdet på Island siden 1890 er et klart resultat av klimaendringene, skriver forfatterne av studien.

– Utviklingen har vært ganske likt over hele landet, selv om blant annet vulkanaktivitet har hatt noe si for enkelte breer, legger de til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erklært død

I 2014 ble Okjökull-breen, som den første på Island, fratatt sin status som bre. Forskere fant ut at den bare var sammensatt av død is, og ikke lenger beveget seg slik en «levende» isbre gjør.

Nesten alle verdens 220.000 breer mister masse i stadig økende tempo.

Nedsmeltingen bidrar til mer enn en femdel av den globale havnivåstigningen i dette århundret. Det kom fram i en studie publisert i Nature i april.

Analyse av bilder som er tatt av NASAs Terra-satellitt, viser at verdens isbreer i gjennomsnitt er redusert med 267 milliarder tonn is hvert år i perioden mellom 2000 og 2019 og 2000.

FNs klimapanel

Forskerteamet fastslo også at smeltetakten hadde økt kraftig i perioden.

I perioden 2000–2004 mistet breene 227 milliarder tonn is per år. I perioden 2015–2019 mistet de i gjennomsnitt 298 milliarder tonn hvert år.

Resultatene fra den nye rapporten vil bli tatt inn i den kommende rapporten fra FNs klimapanel i 2022.