Ny «ekstremistlov» mot godkjenning i Russland

En ny russisk lov hindrer tilhengere av dissidenten Aleksej Navalnyj å stille til valg i Russland. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
En ny russisk lov hindrer tilhengere av dissidenten Aleksej Navalnyj å stille til valg i Russland. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands parlament har vedtatt en lov som hindrer «ekstremister» i å stille til valg. Det antas at den vil tas i bruk mot Aleksej Navalnyj og hans allierte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Loven ble godkjent av det russiske Føderasjonsrådet, som er overhuset i nasjonalforsamlingen, på onsdag.

Alt som gjenstår nå er en signatur fra president Vladimir Putin.

Loven forbyr tilhengere eller medlemmer av «ekstremistiske bevegelser» og «terrorbevegelser» i å delta i alle valg i Russland i en femårsperiode. Dette er en betegnelse Putin tidligere har brukt om Navalnyjs organisasjon.

En domstol i Moskva skal neste uke avgjøre om de offisielt skal klassifisere Navalnyjs antikorrupsjonsstiftelse som ekstremistisk.

Loven vil ikke bare påvirke Navalnyj og de mest profilerte medlemmene og aktivistene i nettverket hans, men også potensielt flere tusen russere som støttet arbeidet deres gjennom donasjoner.

Opposisjonen beskylder de regjeringsvennlige partiene i Dumaen for å vedta loven for å sikre seg permanent makt. Neste stortingsvalg er i september.