Høyrenasjonalist og bosettertilhenger kan bli Israels neste statsminister

Lederen for Yamina-partiet Naftali Bennett talte til Knesset i Jerusalem søndag. Han ligger an til å bli Israels neste statsminister. Foto: Yonatan Sindel / AP / NTB
Lederen for Yamina-partiet Naftali Bennett talte til Knesset i Jerusalem søndag. Han ligger an til å bli Israels neste statsminister. Foto: Yonatan Sindel / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naftali Bennett, som søndag tok et langt skritt mot å bli Israels neste statsminister, er en mangemillionær som ble kjent for religiøs-nasjonalistisk retorikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

49-åringen, som i hele sin politiske karriere har beilet til høyrenasjonalistiske velgere, er leder for Yamina-partiet som går inn for at Israel annekterer store deler av den okkuperte Vestbredden.

Med barbert hode, en diskret kippa og perfekt amerikansk engelsk er han ultraliberalistisk på økonomien og kompromissløs mot Iran.

Han deler ideologi og holdninger med statsminister Benjamin Netanyahu og har sittet i flere av hans regjeringer, men i de par siste årene er de to kommet stadig mer på kant med hverandre.

Etter den elleve dager lange siste krigen med Hamas på Gazastripen gikk Bennett endelig med på å slutte seg til sentrumspolitikeren Yair Lapid for å danne en koalisjon som kan fjerne Netanyahu fra makten etter tolv år som statsminister.

Roterende statsministerpost

Lapid har tilbudt seg å dele makten med Bennett og la ham være statsminister i første runde før han selv tar over senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en tale søndag kveld hevdet Bennett at venstresiden vil gi ham støtte til å lede en samlingsregjering.

– Venstresiden gjør kompromisser som langt fra er lett for dem når de gir meg rollen som statsminister, sa han.

Lapid har frist til onsdag med å sette sammen en koalisjon med 61 mandater av de 120 som nasjonalforsamlingen Knesset består av.

Religiøs-nasjonalistiske Yamina fikk sju mandater i det siste valget i mars, selv om ett medlem av gruppa nekter å være med i en koalisjon mot Netanyahu.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialsoldat

Bennett er en tidligere spesialsoldat som er sønn av amerikanske jøder fra California, og bor sammen med sin kone Galit og deres fire barn i Raanana, nord for Tel Aviv.

Han gikk inn i politikken etter å ha solgt sitt it-firma for 145 millioner dollar i 2005, og året etter ble han stabssjef for Netanyahu, som den gangen var i opposisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha arbeidet for Netanyahu noen år ble han i 2010 leder for Yesha-rådet, som driver lobbyvirksomhet for bosetterne på Vestbredden.

Harde kommentarer

Han tok velgerne med storm i 2012 da han tok over det høyrenasjonalistiske partiet Jødisk hjem, som var i ferd med å forsvinne. Han firedoblet partiets oppslutning med en serie eksplosive kommentarer om palestinerne.

I 2013 sa han blant annet at palestinske terrorister burde skytes, ikke løslates.

Han hevdet også at Vestbredden ikke er okkupert fordi «det aldri var noen palestinsk stat der», og at man aldri kan løse konflikten med palestinerne, men må holde den ut, akkurat som «en granatsplint i rumpa».

Bennett har vært både forsvarsminister og minister for finans og undervisning.

I 2018 omdøpte han Jødisk hjem til Yamina (mot høyre) og var en del av Netanyahus koalisjon som kollapset samme år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke invitert

Men han ble ikke bedt om å slutte seg til en ny Netanyahu-ledet samlingsregjering i fjor, noe som blir oppfattet som et uttrykk for Netanyahus personlige forakt for ham, trass i at de deler ideologi.

I opposisjon og med koronapandemien som herjet i bakgrunnen, har Bennett dempet sin høyreradikale retorikk og i stedet fokusert på helsekrisen. Han har dermed forsøkt å øke oppslutningen ved å lage planer for å bekjempe viruset og hjelpe økonomien på rett kjøl.

– I årene som kommer, må vi sette til side saker som annektering og en palestinsk stat og fokusere på å få kontroll over koronapandemien, friskmelde økonomien og reparere interne splittelser, sa han i et radiointervju i november.