Hviterussland: Ryanair-piloter besluttet selv å lande i Minsk

Søndag 23. mai ble et Ryanair-fly på vei fra Aten til Vilnius med den hviterussiske regimekritikeren Roman Protasevitsj om bord tvunget til å lande i Minsk. Hviterusslands utenriksminister sier mannskapet om bord selv besluttet å lande i Minsk og at ingen jagerfly tvang flyet ned. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB
Søndag 23. mai ble et Ryanair-fly på vei fra Aten til Vilnius med den hviterussiske regimekritikeren Roman Protasevitsj om bord tvunget til å lande i Minsk. Hviterusslands utenriksminister sier mannskapet om bord selv besluttet å lande i Minsk og at ingen jagerfly tvang flyet ned. Foto: Mindaugas Kulbis / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannskapet om bord i Ryanair-flyet tok avgjørelsen om å lande i Minsk før Hviterussland sendte opp jagerfly, hevder landets utenriksminister Vladimir Makej.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et Ryanair-fly på vei fra Aten til Vilnius med den hviterussiske regimekritikeren Roman Protasevitsj om bord ble forrige uke tvunget til å lande i Minsk, angivelig på ordre fra president Aleksandr Lukasjenko.

Makej sier i et intervju med den russiske avisa Kommersant at mannskapet om bord ble advart om en bombetrussel og at Ryanair og flyplassmyndigheten i Vilnius diskuterte i 14 minutter hva de skulle gjøre.

– Kunne trygt ha passert grensa og landet i Vilnius

– På det tidspunkt var det ingen jagerfly i lufta. Dersom mannskapet hadde bestemt seg for å lande i Vilnius, kunne de trygt ha passert grensa og landet i Vilnius, sier utenriksministeren i intervjuet gjengitt av det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Det var først etter avgjørelsen om å lande i Minsk, at jagerflyene ble sendt opp for å eskortere passasjerflyet, hevder Makej. Han sier at det behov for en uavhengig undersøkelse og for å offentliggjøre samtalene mellom mannskapet og flyplassen i Vilnius.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen bombe ble funnet

Hviterusslands forklaring på hendelsen er at det ble rettet en bombetrussel mot flyet. Ingen bombe ble funnet om bord, men den regimekritiske journalisten Roman Protasevitsj og hans russiske kjæreste ble hentet ut og sitter nå fengslet i Minsk.

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAO skal etterforske omdirigeringen, som har vakt internasjonal fordømmelse, krav om løslatelse og ført til utkastelse av hviterussiske diplomater fra Litauen og Latvia.

EU har også stengt luftrommet for hviterussiske flyselskap.