En av Danmarks mest markante politikere er død

Danmarks tidligere statsminister Poul Schlüter er død. Bildet er tatt i 2019. Foto: Soeren Bidstrup / Ritzau Scanpix via AP / NTB
Danmarks tidligere statsminister Poul Schlüter er død. Bildet er tatt i 2019. Foto: Soeren Bidstrup / Ritzau Scanpix via AP / NTB Foto: Soeren Bidstrup / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmark sørger over tidligere statsminister Poul Schlüter. – Jeg er ikke så konservativ at det gjør noe, var ett av hans mest kjente sitater.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Schlüter tilhørte partiet De Konservative og var statsminister fra 1982 til 1993. Han sovnet stille inn torsdag morgen, 92 år gammel, opplyser familien.

Med sine elleve år ved makten er han fortsatt den statsministeren som har sittet lengst i Danmark etter annen verdenskrig.

Schlüter satt også i Folketinget fra 1964 til 1994, og ble etter sin periode som statsminister valgt inn i EU-parlamentet. Han tok ikke gjenvalg i 1999.

– Folkekjær

Statsminister Mette Frederiksen beskriver ham som en folkekjær og høyt respektert politiker som brant for Danmark.

Etter dødsbudskapet fredag strømmet det inn med kondolanser til familien, blant annet fra dronning Margrethe og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

– Poul Schlüter er en av de mest betydningsfulle og innflytelsesrike personer i nyere dansk historie, og hans folkelige og bredtfavnende person vil bli husket med stor respekt av hele Danmark, skriver Fogh Rasmussen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skapte allianser

Han blir også husket for sin evne til å skape allianser og forhandle på tvers av partiskillene, og blant sakene han fikk igjennom i sin regjeringstid, er det danske pensjonssystemet.

Et annet sitat han vil bli husket for, er «ideologi er noe skitt».

Den danske kommentatoren Hans Engell, som selv har vært en del av Schlüters regjering, mener at han var en gigant i dansk politisk historie.

– Han har æren for at dansk økonomi ble gjenopprettet, sier han.