FNs luftfartsbyrå skal etterforske Hviterusslands flyomdirigering

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAO skal etterforske Hviterusslands omdirigering av et Ryanair-fly, som ble tvunget til å lande i Minsk søndag. Like etter at flyet landet, ble den hviterussiske aktivisten og journalisten Roman Protasevitsj, som har bodd i eksil i Litauen, pågrepet. Her blir han pågrepet av politiet i Minsk i 2017. Foto: Sergei Grits / AP / NTB
Den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAO skal etterforske Hviterusslands omdirigering av et Ryanair-fly, som ble tvunget til å lande i Minsk søndag. Like etter at flyet landet, ble den hviterussiske aktivisten og journalisten Roman Protasevitsj, som har bodd i eksil i Litauen, pågrepet. Her blir han pågrepet av politiet i Minsk i 2017. Foto: Sergei Grits / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAO skal etterforske hendelsen der Hviterussland tvang et fly til å lande, hvorpå en opposisjonell ble pågrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyet var på vei fra Aten til Vilnius. Om bord var den hviterussiske aktivisten og journalisten Roman Protasevitsj, som har bodd i eksil i Litauen, og som hviterussiske myndigheter har siktet for forræderi. Han ble pågrepet rett etter at flyet hadde landet.

I en uttalelse heter det at ICAO har bestemt seg for å innlede en etterforskning for å komme til bunns i de faktiske forholdene i saken, og for å få klarhet i om noen av ICAOs medlemsstater har brutt med internasjonale regler for luftfarten.

Uttalelsen kom etter at ICAO, som er en FN-organisasjon, torsdag holdt hastemøte for å diskutere hendelsen.

Fordømmes av vesten

Flere vestlige land i FNs sikkerhetsråd ba onsdag ICAO om å etterforske omdirigeringen av flyet, og ba om at Protasevitsj og hans kjæreste Sofia Sapega løslates.

– Slike handlinger er et skamløst angrep på sikkerheten i internasjonal luftfart og europeisk sikkerhet og representerer en åpen forakt for folkeretten, het det i en uttalelse undertegnet av de nåværende EU-medlemmene i Sikkerhetsrådet – Estland, Frankrike og Irland, de tidligere medlemmene Belgia og Tyskland, samt rådsmedlemmene Norge, USA og Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som en reaksjon på hendelsen vedtok EU-toppmøtet mandag denne uken at hviterussiske flyselskap verken skal få bruke flyplasser i EU-land eller europeisk luftrom. I tillegg blir det innført sanksjoner mot tjenestemenn som var involvert i operasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Møtte forsvarer

Protasevitsj fikk torsdag møte sin forsvarer for første gang siden han ble pågrepet.

– Alt er bra. Han er i godt humør, positiv og fornøyd, sa forsvareren hans til det uavhengige nyhetsbyrået Belapan torsdag. Hun sa videre at hun ikke kunne gi ytterligere informasjon.

Protasevitsjs foreldre, som bor i Polen, sa tidligere at det så ut som at sønnen var slått i ansiktet i en video av ham som ble vist på statlig TV mandag.

I videoen sa 26-åringen at han er skyldig i anklagene om å ha oppildnet til opptøyer og hat.

– Jeg har ingen helseproblemer. Jeg fortsetter å samarbeide med etterforskerne, og jeg tilstår å ha organisert masseprotester i byen Minsk, sa han.

Opposisjonen var raskt ute med å si at Protasevitsj må ha blitt tvunget til uttalelsene, og at han er blitt torturert.