BBC beklager Diana- intervju

Dette bildet tatt 14. november 1992 viser Diana, prinsesse av Wales, da hun vinker til publikum idet hun ankommer Cite de la Musique i La Villette i Paris. Prinsesse Diana døde 31. august 1997 i en trafikkulykke i Paris. / AFP FOTO / JOEL ROBINE
Dette bildet tatt 14. november 1992 viser Diana, prinsesse av Wales, da hun vinker til publikum idet hun ankommer Cite de la Musique i La Villette i Paris. Prinsesse Diana døde 31. august 1997 i en trafikkulykke i Paris. / AFP FOTO / JOEL ROBINE Foto: Joel Robine / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

BBC uttrykte torsdag en full og ubetinget unnskyldning for hvordan en reporter oppførte seg under et intervju med prinsesse Diana i 1995.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En uavhengig granskingskommisjon har slått fast at journalisten Martin Bashir brukte uhederlige metoder for å få Diana til å stille opp og fortelle om de ekteskapelige problemene med prins Charles.

– Upassende og et alvorlig brudd på BBCs retningslinjer

John Dyson, den pensjonerte dommeren som har ledet granskingen, sier Bashir la fram falske kontoutskrifter for Dianas bror for å påvirke ham til å arrange et møte med prinsessen.

– Bashirs opptreden var upassende og et alvorlig brudd på BBCs retningslinjer, sier Dyson.

Martin Bashir sier torsdag at han angrer på fremgangsmåten.

BBCs generaldirektør Tim Davie sier kringkasteren aksepterer at «prosessen for å sikre intervjuet ikke levde opp til det publikum har en rett til å forvente».

– En fullstendig og ubetinget beklagelse

– BBC burde gjort mer for å komme til bunns i det som skjedde den gangen og vært mer åpne om hva vi visste. Selv om vi ikke kan skru tiden tilbake et kvart århundre, kan vi komme med en fullstendig og ubetinget beklagelse, sier Davie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I granskningskommisjonens rapport kritiserer Dyson også en intern gransking fra 1996 av påstander fra senere BBC-sjef Tony Hall og en annen fremtredende person i selskapet som renvasket Bashir.

– Den granskingen hadde store mangler og var fryktelig lite effektiv, sier Dyson.

Hall innrømmer at granskingen den gangen ikke holdt mål og at det var feil å la tvilen den gangen komme Bashir til gode.