Pfizer-vaksinen kan lagres i kjøleskap en måned: – Gode nyheter

– Dette er gode nyheter, selv om det nok ikke er veldig avgjørende for det norske vaksinasjonsprogrammet. Men det gjør at man får noe større fleksibilitet ute i kommunene, og risikoen for å kaste vaksinedoser blir mindre, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Foto: Allesandra Tarantino / AP / NTB
– Dette er gode nyheter, selv om det nok ikke er veldig avgjørende for det norske vaksinasjonsprogrammet. Men det gjør at man får noe større fleksibilitet ute i kommunene, og risikoen for å kaste vaksinedoser blir mindre, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Foto: Allesandra Tarantino / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs legemiddelbyrå sier Pfizer-vaksinen kan lagres i kjøleskapstemperatur i opp mot en måned. Det kan føre til at færre doser må kastes, sier Espen Nakstad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den siste tiden er det blitt gjort flere undersøkelser av hvorvidt Pfizer-vaksinen kan lagres enklere enn hva som har vært tilfellet så langt. Vaksinen, som er blitt EUs foretrukne, måtte først lagres i spesialfrysere som holdt 60 til 90 kuldegrader

Vil gjøre det mye lettere å distribuere vaksinen

Senere kom legemiddelbyrået EMA fram til at den kunne lagres i vanlige frysere, og nå slår legemiddelbyrået fast at vanlige kjøleskap holder, så sant vaksinen ikke lagres i mer enn én måned. Vaksineglassene må være uåpnet.

Det vil gjøre det langt lettere å distribuere vaksinen. Behovet for lagring i svært kalde temperaturer har vært en av årsakene til at vaksiner som AstraZeneca er blitt foretrukket i blant annet Covax-samarbeidet.

Nakstad: – Dette er gode nyheter

Også i Norge har lagringsproblemer skapt noen utfordringer, men assisterende helsedirektør Espen Nakstad tror ikke det blir avgjørende for den norske vaksineringen at vaksinen altså kan lagres lettere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er gode nyheter, selv om det nok ikke er veldig avgjørende for det norske vaksinasjonsprogrammet. Men det gjør at man får noe større fleksibilitet ute i kommunene, og risikoen for å kaste vaksinedoser blir mindre, sier Nakstad til NTB.

HI-topp: Pfizer-nyhet gjør jobben lettere for kommunene

Det europeiske legemiddeltilsynet (EMA) har godkjent at Pfizers coronavaksine kan lagres i kjøleskap i inntil en måned. Det gleder norske helsemyndigheter.

– Det er veldig godt nytt, det skaper en større fleksibilitet rundt kommunenes vaksinasjon hvis de kan ha vaksinedosene hos seg i lengre tid, sier overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Berg tror det særlig vil bety mye for vaksineringsprogrammet i sommer, når det ventes at Norge vil motta veldig mange doser.

– Kommunene kan planlegge med litt mer forutsigbarhet og fleksibilitet, særlig i sommermånedene der kanskje både de som vaksineres og de som vaksinerer, er opptatt med ferieavvikling.