Kinesisk rakett i oppløsning over Indiahavet

En kinesisk rakett av samme type som den som styrtet i Indiahavet natt til søndag. Foto: Ju Zhenhua / Xinhua via AP / NTB
En kinesisk rakett av samme type som den som styrtet i Indiahavet natt til søndag. Foto: Ju Zhenhua / Xinhua via AP / NTB Foto: NTB

Den kinesiske raketten som kom ut av sin bane og styrtet ukontrollert mot jorda de siste dagene, gikk natt til søndag i oppløsning over Indiahavet.

Kina opplyste at den 18 tonn tunge Chang Zheng 5B-raketten kom inn i atmosfæren over Middelhavet klokka 04.24 norsk tid.

Noen minutter senere landet de siste restene av raketten på et punkt i Indiahavet i nærheten av Maldivene, ifølge koordinatene som det kinesiske romfartssenteret oppga.

Inn over Middelhavet

Noen timer før hadde space-track.org, som bruker amerikanske militære data, opplyst at raketten ville komme inn i atmosfæren klokka 04.11 over det østlige Middelhavet.

Senere opplyste space-track.org at raketten var nede, og at alle kunne slappe av.

Den amerikanske romstyrken i California presiserte på forhånd at man ikke kunne vite hvor restene ville falle ned før de faktisk var nede.

Video: Historisk japansk rakettoppskyting endte i katastrofe

Frykt for hele deler

Det var frykt for at enkelte deler fra den svære raketten var så store at de ikke ville brenne opp og derfor kunne lande på jorda.

Men kinesiske eksperter sa det var minimal risiko for at deler av raketten skulle komme hele gjennom atmosfæren.

Uforsvarlig

USAs forsvarsminister Lloyd Austin sa at US ikke hadde noen planer om å prøve å skyte ned raketten, men antydet at det var uforsvarlig av Kina å la raketten komme ut av sin bane og inn i atmosfæren.

I fjor landet noen rester fra en annen kinesisk rakett på landsbyer i Elfenbenskysten. Det var mindre skader på hus, men ingen personer kom til skade.

Raketten ble skutt opp 29. april for å frakte en modul til byggingen av Kinas første romstasjon.

Den gikk deretter i bane rundt jorda med en hastighet på 28.000 kilometer i timen, rundt jorda hvert 90. minutt, og det var umulig å spå hvor den ville lande.

Les også: Militærtopp i USA advarer mot rask kinesisk og russisk atomopprustning: – USA må forberede seg på atomkrig

Video: Her avfyres en av verdens kraftigste raketter

Personvernpolicy