Rekordhøy avskoging i Amazonas i april

Amazonas-regnskogen i Brasil, her ved landsbyen Demini i det indre Amazonas, har nå større utslipp av CO2 enn den fanger opp. Foto: Arne Nævra / NTB
Amazonas-regnskogen i Brasil, her ved landsbyen Demini i det indre Amazonas, har nå større utslipp av CO2 enn den fanger opp. Foto: Arne Nævra / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avskogingen av den brasilianske Amazonas-regnskogen var på et rekordhøyt nivå i april, opplyser regjeringen i landet fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

580 kvadratkilometer med regnskog ble ødelagt i april, som er en ny dyster rekord. Totalt har det vært en økning i avskoging på 42,5 prosent på ett år, viser satellittovervåking fra det brasilianske romfartsbyrået INPE.

Avskogingsnivået var også mye høyere i mars enn for tolv måneder siden. Det er vanligvis mest avskoging under den tørre sesongen i juli og august, og de siste tre tørkesesongene har det vært nye rekorder, opplyser INPE.

Amazonas utgjør rundt halvparten av verdens tropiske regnskoger, som er blant vegetasjonsformene som er mest effektiv i å fange opp CO2.

Etter at Brasils president Jair Bolsonaro kom til makten i 2019, har avskogingen i den brasilianske delen av Amazonas økt kraftig.

Men forrige måned lovet han å «eliminere ulovlig avskoging i Brasil innen 2030», som er ti år tidligere enn opprinnelig planlagt. Miljøorganisasjoner har uttrykt stor skepsis, og sier at myndighetene i landet så langt ikke har gjort noe for å slå ned på ulovlig avskoging.