Indonesisk flyplass testet reisende med brukte testpinner

Et indonesisk selskap er avslørt i å ha gjenbrukt pinner for å teste reisende for covid-19.
Et indonesisk selskap er avslørt i å ha gjenbrukt pinner for å teste reisende for covid-19. Foto: Claudio Cruz / AFP/NTB

Ifølge indonesisk politi skal minst 10.000 reisende ha blitt corona-testet med brukt utstyr.

Fem ansatte ved det indonesiske farmasøytiske selskapet Kimia Farma ble arrestert tirsdag forrige uke, anklaget for å ha gjenbrukt coronatestutstyr, skriver CNN.

Vasket og brukte pinnene på nytt

Ifølge politiet skal selskapet ha vasket pinner som allerede hadde vært i nesen og halsen til en annen person, for så å sende dem til gjenbruk ved Kualanamu International Airport i Indonesia. De arresterte risikerer opp til 10 års fengsel.

Indonesiske myndigheter krever negativ testsvar for at personer skal få reise med fly. De tilbyr testutstyr levert av Kimia Farma ved flyplassen, og selskapet skal ha benyttet seg av brukt utstyr i om lag fire måneder.

Over 10.000 reisende ved Kualanamu International Airport skal ha blitt testet med pinner som allerede hadde vært i nesen og halsen til andre reisende. Foto: Ajeng Dinar Ulfiana / Reuters/NTB
Over 10.000 reisende ved Kualanamu International Airport skal ha blitt testet med pinner som allerede hadde vært i nesen og halsen til andre reisende. Foto: Ajeng Dinar Ulfiana / Reuters/NTB

Krever erstatning

Ifølge South China Morning Post planlegger to advokater som hyppig reiste via Kualanamu International Airport i den aktuelle perioden å gå til sak mot selskapet. De krever oppreisning på tilsvarende 500.000 norske kroner for alle berørte i saken.

Indonesia er verdens fjerde mest befolkede land og er blant de hardest rammede asiatiske landene. De har så langt rapportert 1,6 millioner smittetilfeller og 46.000 dødsfall som følge av coronaviruset. De opplever for tiden en smitteøkning og rapporter gjennomsnittlig 5000 nye smittetilfeller daglig. I forsøk på å dempe smittespredningen har landet innført reiseforbud både utenlands og innenlands frem til 17. mai. Forbudet innbefatter buss, tog, ferger, fly og biltur utenfor sin egen by.

Personvernpolicy