USA støtter plan om frafalle patentrettigheter på coronavaksiner

USAs handelsutsending Katherine Tai, her i Senatet i april. Foto: Sarah Silbiger / AP / NTB
USAs handelsutsending Katherine Tai, her i Senatet i april. Foto: Sarah Silbiger / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Joe Bidens regjering støtter en plan om å oppheve patentbeskyttelse på coronavaksiner for å få bukt med pandemien raskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs handelsutsending Katherine Tai kunngjorde regjeringens synspunkt i en uttalelse onsdag.

Det skjedde i forbindelse med forhandlinger i Verdens handelsorganisasjon (WTO) om å lempe på internasjonale handelsregler for å sette flere land i stand til å produsere mer vaksine.

– Denne regjeringen har stor tro på beskyttelse av opphavsrett og patenter. Men vi støtter opphevelse av disse beskyttelsene for covid-19-vaksiner som et tiltak for å få slutt på denne pandemien, sier Tai.

Hun advarte om at det kom til å ta tid for å oppnå enighet om dette internasjonalt, og noen umiddelbar effekt på vaksinesituasjonen vil utspillet ikke få.

USA har fram til nå vært en av de fremste motstanderne av å røre patentrettighetene som et ledd i kampen for å øke vaksineproduksjonen. Onsdagens uttalelse ses dermed som et stort gjennombrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

New York Times skriver at Biden har vært under økende press på hjemmebane for å støtte tiltaket, blant annet fra flere demokrater i Kongressen.

Forslaget om å frafalle rettigheter er fremmet i WTO av India og Sør-Afrika. Det ventes ytterligere diskusjoner om saken i ukene som kommer, og de to landene vil legge fram en revidert plan, skriver avisen.

Les også: Pfizer vil starte eksport av vaksiner fra USA