Høyresiden seirer i Madrid

Madrid-lederen for det konservative PP-partiet Isabel Diaz Ayuso jubler sammen med PP-leder Pablo Casados etter valgseieren tirsdag. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB
Madrid-lederen for det konservative PP-partiet Isabel Diaz Ayuso jubler sammen med PP-leder Pablo Casados etter valgseieren tirsdag. Foto: Bernat Armangue / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konservative PP vant som ventet regionalvalget i Madrid, men må støtte seg på Vox fra ytre høyre. Podemos-leder Pablo Iglesias trekker seg etter nederlaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da nesten alle stemmene var telt tirsdag kveld, så det ut til at PP ville få 65 av representantene i den regionale forsamlingen, en dobling av resultatet fra forrige valg. PP har fått 44 prosent av stemmene, mot 22 prosent i 2019.

Sosialistpartiet PSOE til statsminister Pedro Sánchez får 24 representanter etter å ha tapt 13. De tre partiene på venstresiden fikk til sammen 41 prosent av stemmene og 58 representanter.

Til tilhengerne utenfor partilokalene kalte Diaz Ayuso resultatet en støtte til hennes politikk med å holde barer og restauranter åpne til tross for pandemien, og en avvisning av venstreregjeringen til Sánchez og Iglesias.

PPs store framgang skyldes i stor grad at den nåværende koalisjonspartneren, sentrumspartiet Ciudadanos, kollapset og falt helt ut av regionalforsamlingen. Hittil har de hatt 26 representanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger støtte fra yte høyre

Til sammen er det 136 seter i forsamlingen, og PPs Madrid-leder Isabel Diaz Ayuso må dermed trolig søke støtte hos ytre høyrepartiet Vox, som holder stillingen og øker fra tolv til 13 representanter.

Dermed vil Díaz Ayuso høyst sannsynlig få beholde makten som leder for en allianse med ytre høyre i stedet for sentrum-høyrekoalisjonen hun har hatt hittil.

Hun sier selv at det ikke vil være verdens ende.

Ayuso har det siste året markert seg som en kompromissløs motstander av de strenge koronatiltakene innført av den spanske regjeringen, til tross for at smittetrykket er klart høyere i Madrid enn resten av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iglesias trekker seg

Valget er et stort nederlag ikke bare for PSOE, men også for koalisjonspartneren, venstrepartiet Podemos, og partiets leder Pablo Iglesias kunngjorde allerede valgkvelden at han trekker seg som partileder, sju år etter at han entret scenen med sitt nye parti.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riktignok økte Podemos sin oppslutning og fikk ti representanter mot sju sist, men ambisjonene var langt større. For sju uker siden gikk Iglesias av som visestatsminister for å stille som partiets kandidat i Madrid.

Iglesias gjorde faren for at ytre høyre-partiet Vox skulle komme til makten, til det sentrale temaet i Podemos' valgkamp, men det vant ikke gjenklang blant velgerne.

– Når man ikke lenger gjør nytte, skal man vite når man skal trekke seg, sa Iglesias etter nederlaget og utpekte Yolanda Diaz til sin etterfølger. Hun er arbeidsminister og tok over som visestatsminister da Iglesias trakk seg fra regjeringen.

Det nye regionale venstrepartiet Mas Madrid sikret seg 24 representanter, opp fra 20, men venstresidens samlede 58 var langt fra nok.

Holdt byen åpen

Ayuso, som er en stigende stjerne i det konservative PP, nyter stor folkelig støtte for politikken med å holde byen åpen gjennom pandemien. Trass i det høye tallet på smittede og døde har hun systematisk motsatt seg alle oppfordringer om å stramme inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten en femdel av Spanias totaltall på døde fra korona er i Madrid-regionen – 15.000 av totalt 78.000.

Madrid er den eneste større hovedstaden i Europa der barer, restauranter og teatre har vært åpne siden den nasjonale nedstengingen var over i juni i fjor, og blant byens bar- og restauranteiere er hun en helt.

Med valgkampropet «Frihet» fokuserte hun på folks behov for normalitet midt i pandemien.

– Å ta seg en øl er viktig. Etter en dårlig dag løfter det sinnet, sa hun.

Trass i det høye smittenivået strømmet velgerne til urnene. En time før valglokalene stengte, hadde 69 prosent avlagt stemme, opp fra 59 prosent sist.