Yellen avviser at Bidens store planer vil føre til inflasjon

Finansminister Janet Yellen mener USA ikke risikerer inflasjon som følge av president Joe Bidens store stimuleringspakker. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB
Finansminister Janet Yellen mener USA ikke risikerer inflasjon som følge av president Joe Bidens store stimuleringspakker. Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs finansminister Janet Yellen avviser at president Joe Bidens enorme familieplan vil føre til inflasjon, siden den skal fases inn over ti år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny statistikk viser at USAs økonomi i første kvartal vokste med hele 6,4 prosent på årsbasis etter resesjonen under koronapandemien, og at amerikanernes inntekter økte mer i mars enn noensinne.

Det skyldtes for en stor del sjekken på 1.400 dollar som ble sendt til de fleste amerikanere som ledd i Bidens store stimuleringsplan.

Enkelte økonomer, blant dem tidligere finansminister Larry Summers, frykter inflasjon som følge av sentralbankens lavrentepolitikk, i kombinasjon med forslagene på 4.000 milliarder dollar til familier og infrastruktur, samt tidligere stimuleringsplaner til 5.000 milliarder.

Til NBC sa Yellen søndag at pengene blir spredt utover i åtte-ti år, og at dersom det skulle utløse inflasjon, har regjeringen midler til å håndtere det.

Også sentralbanksjef Jerome Powell har satset på at inflasjonen ikke tar seg opp. Han tar sikte på å holde renten på et lavt nivå samtidig som økonomien øker farten, og mener han ikke vil trenge å heve renten for å motvirke inflasjon.

Yellen kalte Bidens planer historiske investeringer som er nødvendig for å gjøre økonomien produktiv og rettferdig. Hun viste til at de store utgiftene skal dekkes av økninger i selskapsskatten og skatten til de rikeste.