Nasas Mars-helikopter klarte ikke å lette

Bilder fra Nasa viser Ingenuity på Mars' overflate. Helikopterdronen har gjennomført tre vellykkede flyturer på planeten, men klarte ikke å lette på fjerde forsøk. Foto: Nasa / JPL-Caltech / ASU / MSSS via AP / NTB
Bilder fra Nasa viser Ingenuity på Mars' overflate. Helikopterdronen har gjennomført tre vellykkede flyturer på planeten, men klarte ikke å lette på fjerde forsøk. Foto: Nasa / JPL-Caltech / ASU / MSSS via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasas Mars-helikopter Ingenuity fikk problemer før sin fjerde flytur på planeten, og klarte ikke å lette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 1,8 kilo tunge helikopterdronen skulle etter planen ut på sin lengste tur til nå, etter tre vellykkede runder, men maktet ikke å lette fra overflaten på Mars.

Det blir et nytt forsøk fredag. Ingenuitys første flytur på Mars var 19. april. Prosjektet er det første av sitt slag, og norske Håvard Fjær Grip er en sentral figur.

Han jobber ved Nasa Jet Propulsion Laboratory og California Institute of Technology i Pasadena i Los Angeles.

Ingenuity landet ved Jezero-krateret på Mars sammen med roboten Perseverance 18. februar. Det er planlagt to flyturer til, før Perseverance forlater Ingenuity og går løs på sitt hovedoppdrag: Å lete etter tegn til eldgammelt liv.

I en periode for mellom tre og fire milliarder år siden var det nemlig en innsjø der, på samme tid som livet oppsto på jorda.