Indonesia: Den sunkne ubåten er funnet

<p>Et bilde fra 2014 av den savnede indonesiske ubåten som er savnet utenfor kysten av Bali. Indonesias myndigheter bekrefter nå at båten er funnet og at alle 53 om bord er døde.</p>
Et bilde fra 2014 av den savnede indonesiske ubåten som er savnet utenfor kysten av Bali. Indonesias myndigheter bekrefter nå at båten er funnet og at alle 53 om bord er døde. Foto: AP

Militæret i Indonesia sier bergingsmannskaper har funnet ubåten som forsvant under et treningsoppdrag tidligere denne uken. 

På en pressekonferanse søndag sa forsvarssjef Hadi Tjahjanto at de nå kan bekrefte at ubåten KRI Nanggala 402 er sunket og at alle de 53 om bord er døde.

Tidlig søndag morgen lokal tid ble det fanget opp signaler fra stedet der vraket ligger på over 800 meters dyp. Et undervannsfartøy ble brukt for å bekrefte funnet.

– Det var deler der fra KRI Nanggala 402. Den hadde brukket i tre deler, forteller marinesjef Yudo Margono.

På en pressekonferanse søndag sa forsvarssjef Hadi Tjahjanto at de nå kan bekrefte at ubåten KRI Nanggala 402 er sunket og at alle de 53 om bord er døde.

Tidlig søndag morgen lokal tid ble det fanget opp signaler fra stedet der vraket ligger på 838 meters dyp. Et undervannsfartøy ble brukt for å bekrefte funnet.

Fant bønnematter

Ubåten ble erklært sunket lørdag etter funn av gjenstander fra fartøyet. Under letingen i området ble det blant annet funnet en flaske med smøremiddel som brukes til å smøre periskoper.

I tillegg ble det funnet bønnematter – trolig brukt av ubåtmannskapet. Indonesia er verdens mest folkerike muslimske land.

En omfattende leteaksjon har pågått etter at ubåten ble meldt savnet under et treningsoppdrag utenfor ferieøya Bali onsdag. Ubåten var ikke bygget for å tåle dybder på mer enn maks 500 meter. Lenger ned enn dette var det stor risiko for at skroget ville bli ødelagt av vanntrykket.

For høyt trykk

Ubåten var ikke bygget for å tåle dybder på mer enn 200 meter. Lenger ned enn 500 meter var det stor risiko for at skroget ville bli ødelagt av vanntrykket.

Forsker ved det danske Forsvarsakademiet, Søren Nørby, gir et dramatisk bilde av hvordan ubåten ser ut.

– Den har antakelig blitt krøllet sammen som en ølboks, som så er blitt trampet på. Den har nok også brukket i flere dele r, sier Nørby til NRK.

Hadde fartøyet vært intakt, ville mannskapet trolig gått tom for oksygen fredag kveld norsk tid.

KRI Nanggala 402 ble bygget i Tyskland og tatt i bruk i 1981. Samme type ubåt er også blitt brukt av flere andre land, blant dem Hellas, India og Argentina.

Kontakten med fartøyet ble brutt kort etter at det ba om tillatelse til å dykke under treningsoppdraget. Hva som kan ha vært årsaken til ulykken, er foreløpig ikke kjent.

Personvernpolicy