Forsker om nye klimamål: – Stort skritt i riktig retning

USAs president Joe Bidens klimatoppmøte med 40 ledere fra hele verden ble holdt torsdag og fredag. Slik så møtet ut via en skjerm på kontoret til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.
USAs president Joe Bidens klimatoppmøte med 40 ledere fra hele verden ble holdt torsdag og fredag. Slik så møtet ut via en skjerm på kontoret til Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Mustafa Kamaci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joe Bidens klimatoppmøte har bidratt til et av de største framskrittene i det globale klimasamarbeidet noensinne, mener forsker Steffen Kallbekken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under åpningen av toppmøtet torsdag bekreftet Biden det som nå er USAs nye klimamål: En halvering av utslippene innen 2030, sammenlignet med nivået i 2005.

Også Canada og Japan kom med nye og mer ambisiøse utslippsmål. Et par dager før møtet varslet Storbritannia et massivt utslippskutt på hele 78 prosent.

– Det har vært en sjelden god uke for internasjonal klimapolitikk, fastslår Kallbekken overfor NTB.

Enighet i EU

Samlet sett mener han de nye utslippsmålene er et betydelig skritt i riktig retning.

– Det er et av de største skrittene som er tatt i det internasjonale klimasamarbeidet noen gang, sier Kallbekken. Han er forskningsdirektør ved forskningssenteret Cicero og har fulgt de internasjonale klimaforhandlingene i en årrekke.

I tillegg til de nye målene fra USA, Canada og Japan, har EU denne uken bekreftet et tidligere varslet mål om 55 prosents utslippskutt innen 2030.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kallbekken viser til beregninger som viser at USAs nye utslippsmål alene vil innebære en merkbar reduksjon av gapet som gjenstår før hovedmålene i Parisavtalen kan være innen rekkevidde. Det mest ambisiøse målet her er å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

Flere må komme etter

Mens USA har verdens nest største klimautslipp, er det Kina som har de største. På toppmøtet torsdag valgte president Xi Jinping å fastholde Kinas gamle utslippsmål.

Historien har dessuten vist at det er lettere å sette seg klimamål enn å holde dem. Skal vi holde oppvarmingen under 1,5 eller 2 grader, må trolig flere land skjerpe sine utslippsmål – og nå dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kallbekken understreker imidlertid at alt som bidrar til å dempe oppvarmingen, er positivt.

Han sier han ble overrasket over en del av nyhetene denne uken, og særlig over det store klimakuttet som Storbritannia sikter mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et radialt grep, slår han fast.

Ny teknologi

Et viktig prinsipp i Parisavtalen er at landenes utslippsmål gradvis skal innskjerpes. De nye målsettingene denne uken er en del av den prosessen.

Når flere land nå opplever det som politisk mulig å sikte mot mye større utslippskutt, er teknologiutviklingen en av forklaringene. Fornybar energi er blitt mye billigere, og dermed er det lettere å fase ut fossil energi.

Kallbekken peker også på at det er blitt en større erkjennelse av hvor alvorlig klimaproblemet er. I en del land har en større del av befolkningen begynt å kreve strengere klimapolitikk.

I tillegg kan Parisavtalen og nye rapporter fra FNs klimapanel ha bidratt til større enighet om at store globale utslippskutt er nødvendig.