Svensk kvinne i 70-årene fikk blodpropp etter AstraZeneca-vaksine

En svensk kvinne i 70-årene får intensivbehandling etter å ha fått blodproppvarianten som er en uvanlig bivirkning av AstraZenecas covid-19-vaksine.

Kvinnen er den fjerde personen i Sverige som har fått den sjeldne kombinasjonen av blodpropp og lavt blodplatenivå. Hun var generelt frisk før hun fikk vaksinen for en uke siden, opplyser Läkemedelverket.

Saken rapporteres inn til EUs legemiddelbyrå EMA.

Så langt har 429.000 personer i Sverige fått vaksinen som er utviklet av AstraZeneca i samarbeid med Universitetet i Oxford. Folkhälsomyndigheten anbefaler at den kun gis til personer over 65 år.

Det er registrert tre tidligere tilfeller av den sjelden blodproppvarianten blant personer som har fått den svensk-britiske vaksinen. Det dreier seg om to kvinner i 60-årene og en kvinne i 30-årene. En av kvinnene døde.

Det nyeste tilfellet behandles ikke annerledes av Läkemedelverket enn de foregående tre.

– Bildet jeg har tilsier at dersom det er enkelttilfeller som skiller seg ut fra flertallet, for eksempel når det gjelder alder, så påvirker ikke det nødvendigvis konklusjonene, sier enhetssjef Veronica Arthursson.

Personvernpolicy